Najzdrowsze napoje świata
Nie od dziś wiadomo, że zbilansowana dieta pozwala na dłużej zachować młodość, wzmacnia odporność i chroni przed nadwagą. Badania naukowców potwierdzają też pozytywny wpływ diety antynowotworowej na pacjentów onkologicznych. Sposób odżywiania się odgrywa również kluczową rolę w leczeniu chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, miażdżyca czy problemy z trawieniem i jelitami. Podpowiadamy, jak wzmocnić organizm przy pomocy smacznych i prostych w przygotowaniu napojów – soków, koktajli czy herbat i naparów.
Sok z granatów
Już w starożytności owoc granatu uważany był za symbol życia i wykorzystywany w medycynie naturalnej. Znajdujące się w nim przeciwutleniacze, witaminy i minerały korzystnie wpływają na układ trawienny i nerwowy. Jednak sok z granatów najbardziej wspiera układ krążenia – obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia naczynia krwionośne. Dzięki temu chroni przed miażdżycą i chorobą wieńcową, a także zawałem i udarem.
Koktajl obniżający poziom cholesterolu
Głównym winowajcą chorób serca jest zły cholesterol – odkłada się on w naczyniach krwionośnych na skutek nieprawidłowej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety. Dlatego warto spożywać napoje, które w naturalny sposób obniżą poziom złego cholesterolu. Jednym z nich jest pyszny koktajl przygotowany z jednej cytryny, natki pietruszki (z 3 sztuk), połówki awokado, jednego jabłka, łyżki siemienia lnianego, łyżki miodu i garści migdałów. Produkty te pomagają oczyścić organizm z toksyn, wykazują właściwości przeciwzapalne, sprzyjają odchudzaniu i obniżają poziom złego cholesterolu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować i dodać szklankę wody.
Morwa biała
Napar lub herbata z morwy białej to jednej z najzdrowszych napojów dla cukrzyków – nie tylko obniża poziom cukru we krwi, ale zmniejsza też ryzyko miażdżycy. Jest to szczególnie ważne dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Morwa biała przyspiesza metabolizm i pomaga w odchudzaniu, chroniąc przed nadmiernym odkładaniem się tkanki tłuszczowej, co wiąże się często z insulinoopornością i wahaniem poziomu cukru we krwi. Warto spożywać ją po obiedzie, ponieważ hamuje apetyt na słodycze. Aby przygotować herbatę, 1 g liści wystarczy zalać szklanką wrzątku i zaparzać przez 5 minut.
Koktajl warzywny
Wielu diabetyków ma problem nie tylko z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, ale też z nadciśnieniem i innymi chorobami układu krążenia. Wsparciem leczenia będzie zdrowy koktajl warzywny na bazie selera (2 łodygi), szpinaku (3 garście), marchewki i zielonego jabłka (po jednej sztuce). Znajdujące się w nich witaminy i minerały regulują ciśnienie tętnicze, wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Ciężkostrawna dieta bogata w tłuszcze zwierzęce oraz wysokoprzetworzoną żywność powoduje uciążliwe dolegliwości – zgagę, wzdęcia czy bóle brzucha. W problemach trawiennych wsparciem będą naturalne probiotyki, a więc koktajle mleczno-owocowe, które odbudowują naturalną florę bakteryjną jelit. Do przygotowania napoju potrzebny będzie jogurt naturalny (150 g), jedno duże mango, 2 owoce kiwi i połówka jabłka. Owoce należy zblendować osobno, a następnie nakładać warstwami (na zmianę z jogurtem) w wysokiej szklance, dzięki czemu koktajl będzie wyglądać niezwykle efektownie. Mango obniża poziom cukru we krwi i chroni przed insulinoopornością, zmniejsza też ryzyko nowotworu okrężnicy. Jabłka regulują pracę jelit i wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn, a kiwi zawiera enzym ułatwiający trawienie białek, dzięki czemu niweluje efekt przejedzenia się i uczucia ciężkości po posiłku.