Najzdrowsze pestki owoców i warzyw
Pestki niektórych warzyw i owoców zalicza się do najzdrowszych produktów, jakie tylko możemy włączyć do diety. Stanowią zdrową i odżywczą przekąskę, a jednocześnie ułatwiają odchudzanie, wzmacniają serce i odporność, a nawet chronią przed groźnymi chorobami. Dlatego wyrzucanie niektórych pestek to duży błąd – bywa, że są zdrowsze od samego owocu czy warzywa. Sprawdź, które pestki najlepiej wpływają na nasz organizm.
Okazuje się, że pestka awokado zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż sam owoc. Znajdziemy w niej ogromne ilości witaminy A i E, polifenoli i karotenoidów. Nie tylko opóźniają one procesy starzenia się organizmu, ale chronią też narząd wzroku i zmniejszają ryzyko powstania nowotworu. Świetnie wzmacniają też układ odpornościowy. W pestce awokado znajduje się także dużo błonnika, który ułatwia odchudzanie i pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową organizmu. Znajdujące się w niej witaminy z grupy B mają zbawienny wpływ na układ nerwowy, pracę mięśni i gospodarkę hormonalną. W postaci sproszkowanej warto więc dodawać pestkę do sałatek czy koktajli (uwaga na jej gorzki smak – nie należy przesadzać z ilością).
Pestki dyni
Pestki dyni są szczególnie polecane mężczyznom – pomagają zwalczyć dolegliwości związane z prostatą i podnoszą sprawność seksualną. To jednak nie koniec ich dobroczynnych właściwości. Znajdujące się w nich nienasycone kwasy tłuszczowe chronią przed miażdżycą i wzmacniają serce. Dietetycy polecają je również na poprawę nastroju, a nawet stany depresyjne i bóle głowy. Pestki dyni mogą się też poszczycić niskim indeksem glikemicznym i działaniem przeciwcukrzycowym. Są skutecznym środkiem do walki z pasożytami układu pokarmowego. Zawierają kukurbitacyny, które unieszkodliwiają pasożyty i pomagają usunąć je z organizmu.
Pestki arbuza są tak zdrowe, że zalicza się je do produktów superfoods. Pod względem wartości odżywczych przewyższają miąższ tego owocu. Znajdziemy w nich nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, cynk, żelazo, a także duże ilości witamin z grupy B. Dzięki temu pestki arbuza korzystnie wpływają na serce i układ krążenia, stymulują pracę mózgu i obniżają poziom glukozy we krwi. Wykazują też działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Pomogą w zwalczeniu infekcji układu moczowego, wspierają pracę nerek i wątroby. W sklepach dostępne są suszone i prażone pestki arbuza, które z powodzeniem zastąpią słone przekąski.
Pestki granatu
Pestki granatu są idealną przekąską dla osób na diecie. Są bogatym źródłem błonnika, który przyspiesza metabolizm i reguluje ilość wchłanianych do organizmu cukrów. Znajdziemy w nich także mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko nowotworów, wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia się skóry. Pestki granatu mają też zbawienny wpływ na układ krążenia – regulują ciśnienie tętnicze krwi i obniżają poziom cholesterolu. Znacznie zmniejszają więc ryzyko miażdżycy i innych chorób serca.
Wiele osób pozbywa się pestek z winogron, tymczasem zawierają one więcej cennych substancji niż sam miąższ tych owoców. W pestkach znajdziemy polifenole oraz duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wzmacniają one naczynia krwionośne, regulują ciśnienie i poziom cholesterolu. Rewelacyjnie wspierają więc układ krążenia. Są szczególnie polecane osobom, które mają problemy naczyniowe związane z cukrzycą lub żylaki (najskuteczniejszy jest wtedy wyciąg z pestek winogron). Pestki poprawiają też perystaltykę jelit i wykazują właściwości przeciwzapalne. Warto pamiętać, że najwięcej polifenoli występuje w pestkach czerwonych i czarnych winogron.