Nalewka z jarzębiny – moc smaku i zdrowia

Nalewka z jarzębiny (jarzębiniak) to doskonałe, naturalne antidotum na kłopoty metaboliczne. Stosowana z umiarem – wszak to specyfik wysokoprocentowy – ma korzystny wpływ na odporność. Jest szczególnie polecana przy infekcjach wirusowych. Co jeszcze warto wiedzieć o nalewce z jarzębiny? Jak ją spożywać? Wyjaśniamy.

Z jarzębiny można przygotować m.in. leczniczą nalewkę
Z jarzębiny można przygotować m.in. leczniczą nalewkęPIOTR PLACZKOWSKI/REPORTEREast News

Czerwone korale jarzębiny cieszą oczy każdej jesieni. Zdobią parki, bezdroża, skwery i przydomowe ogródki. Warto wykorzystać je nie tylko do celów dekoracyjnych, ale też leczniczych.

„Ewa gotuje”. Śląska biesiada. Sekrety regionalnej kuchniPolsat

Wartości odżywcze owoców jarzębiny

Owoce jarzębiny najlepiej zrywać od przełomu sierpnia i września do końca października. Ważne, żeby osiągnęły piękne, głębokie wybarwienie, wtedy mają najwięcej składników odżywczych. Intensywna czerwień świadczy o wyjątkowo wysokiej zawartości beta-karotenu. Owoce jarzębiny przebijają w tym względzie marchewkę i to aż dwukrotnie! Obfitują też w cenną dla odporności witaminę C - mają jej trzy razy więcej niż pomarańcze, a także witaminę E. Wszystkie wymienione składniki mają silne właściwości przeciwutleniające.

Znajdziemy w nich również szereg składników mineralnych, w tym potas, magnez, żelazo, wapń i cynk, a także garbniki i pektyny. Jak wykorzystać owoce jarzębiny do celów kulinarnych?

Prym w produkcji leczniczych, jarzębinowych nalewek wiodą Pomorzanie. Trunek wpisano na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Prym w produkcji leczniczych, jarzębinowych nalewek wiodą Pomorzanie. Trunek wpisano na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi123RF/PICSEL

Owoce jarzębiny - jadalne czy toksyczne?

Owoce jarzębiny są jadalne, choć w wersji surowej niewskazane dla człowieka. Wszystko za sprawą toksycznego kwasu parasorbowego. Jednak przemrożone (wystarczy włożyć je na kilka godzin do zamrażalnika), poddane obróbce termicznej i suszone, mogą być spożywane bez obaw. Są bardzo pożywne i doskonałe do przetworów, takich jak dżemy, konfitury i nalewki.

Jarzębiniak na Liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Polska kuchnia lubi nalewki. Mamy długą tradycję ich przyrządzania i godną pochwały kreatywność w tym względzie. Do przygotowania nalewki z owoców jarzębiny wykorzystuje się różne trunki. Nie tylko spirytus, ale też wódkę, koniak i inne rodzaje brendy.

Przez lata powstało mnóstwo receptur, według których można zrobić pyszną nalewkę z jarzębiny. Jedna z nich została szczególnie wyróżniona. Mowa o leczniczej nalewce jarzębinowej (jarzębiniaku) z województwa pomorskiego, która 15 lat temu (w styczniu 2007 roku) została wpisana na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Czym jest nalewka z jarzębiny?

Nalewka z jarzębiny może być stosowana do celów leczniczych
Nalewka z jarzębiny może być stosowana do celów leczniczych123RF/PICSEL

Alkoholowym maceratem przemrożonych owoców jarzębiny, do którego często dodaje się inne owoce, na przykład suszone daktyle, śliwki czy rodzynki oraz substancje słodzące (cukier lub miód). Nalewka powstaje w wyniku przetrzymywania w alkoholu starannie wybranych owoców, przez okres 2-4 tygodni. Jej moc, intensywność smaku i barwa zależą nie tylko od doboru składników, ale też proporcji i czasu maceracji. Gotowa nalewka ma zazwyczaj postać przejrzystego bursztynowego płynu o 25 proc. zawartości alkoholu. Nalewka zalecana jest dla celów leczniczych, ale tylko dla osób dorosłych. Z uwagi na obecność alkoholu nie podaje się jej dzieciom i młodzieży.

Właściwości lecznicze nalewki z owoców jarzębiny

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (beta-karoten, witamina C, E i liczne flawonoidy), nalewka z jarzębiny ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybiotyczne. Wzmacniając i uszczelniając system immunologiczny, poprawia odporność. Stosowana regularnie, w małych porcjach, ma działanie antynowotworowe.

Z uwagi na zawartość pektyn (rodzaj błonnika) i garbników, które działają ściągająco na śluzówki przewodu pokarmowego, nalewka z jarzębiny jest pomocna przy dyskomforcie metabolicznym, zatruciach, biegunkach i zaparciach. Łagodzi dyskomfort i pozwala unormować perystaltykę jelit. Spożywana z umiarem jest ważnym wsparciem dla wątroby. Sprzyja detoksykacji.

Jak spożywać nalewkę jarzębinową?

Z umiarem, w małych kieliszkach, delektując się smakiem i aromatem. Przy dolegliwościach trawiennych, zalecane jest spożycie małego kieliszka (25ml) przed lub po ciężkostrawnym posiłku. Najlepiej smakuje, gdy jest lekko schłodzona i podawana w temperaturze 18 stopni C.

INTERIA.PL
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?