Reklama

Napój oraz porcja witaminy C, która ochroni przed drobnoustrojami

Każdy z nas na pewno nie raz słyszał o korzyściach zdrowotnych związanych z owocami cytrusowymi. Dlaczego są tak wyjątkowe? Cóż, okazuje się, że owoce cytrusowe takie jak cytryna bogate są w składniki odżywcze. Znajdziemy w niej m.in. wapń, potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, witaminę C i kompleks witamin z grupy B. Oprócz tego włókna pektyn, białko, węglowodany oraz kwas cytrynowy, który ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Dzięki temu, cytryna jest w stanie bronić nasz organizm przed działaniem drobnoustrojów.

Dzięki witaminie C zrzucamy zbędne kilogramy

Wypijanie jednej szklanki wody z dodatkiem cytryny i miodu dziennie, to według lekarzy najlepszy sposób, aby w okresie przeziębień nie dać się rozłożyć chorobie. Cytryna jest naładowana włóknami pektyny, które bywają bardzo przydatne i są w stanie kontrolować i tłumić apetyt. Oznacza to, że cytryna pomoże nam zgubić znacznie szybciej zbędne kilogramy. Witamina C poprawi funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ochroni organizm przed zakażeniami. Należy wziąć też pod uwagę fakt, że poziom witaminy C w organizmie gwałtownie spada, gdy jesteśmy narażeni na ciągłe działanie stresu. Hormony stresu są w stanie w bardzo krótkim czasie zmniejszyć poziom witaminy C i narazić nas na atak drobnoustrojów. Dlatego też, zaleca się spożywanie dużej ilości witaminy C podczas stresujących dni.

Reklama

Składniki odżywcze ukryte są w skórce

Jak wiadomo, witaminy i minerały ukryte są nie tylko w samym środku owoców, ale przede wszystkim w skórce i zaraz pod nią. Ogólnie rzecz biorąc składników odżywczych zawartych w skórce jest od 5 do 10 razy więcej niż w samym soku. Znajdziemy w niej właśnie wapń, potas, magnez, beta karoten, kwas foliowy, witaminę C oraz pozostałe witaminy. Poniżej znajduje się przepis na domowy napój, który przygotowuje się z użyciem całych cytryn, dzięki czemu możemy wykorzystać w stu procentach wszystko to, co oferują nam cytryny.

Oto potrzebne składniki do przygotowania napoju:

- 200 ml wody

- 6 całych cytryn

- opcjonalnie miód do smaku

Sposób przygotowania:

Na początek bardzo ważne jest, aby dokładnie umyć cytryny, a następnie pokroić je na połówki. Pokrojone połówki wkładamy do garnuszka wypełnionego wodą i gotujemy przez 3 minuty. Po zagotowaniu pozostawiamy wywar na 10-15 minut, aby się schłodził i nalewamy do szklanki. Jeśli chcesz, aby napój był ciut słodkawy, śmiało możesz dodać niewielką ilość miodu. Uwaga! Napój cytrynowy powinno się wypijać z samego rana na czczo.

Korzyści zdrowotne napoju z cytryn

Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne wynikające z regularnego picia napoju z cytryn, to śmiało możemy wyróżnić:

- wzmocniony układ odpornościowy

- pomoc w walce z przeziębieniem i grypą

- zwiększenie poziomu energii

- wspomaga trawienie i pomaga regulować metabolizm

- oczyszcza organizm z toksyn

- pomaga równoważyć pH organizmu

- wspomaga piękny wygląd skóry i regenerację naskórka

- odświeża oddech

- przyspiesza proces odchudzania

- poprawia nastrój i redukuje negatywne skutki stresu

- naprawia organizm od środka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: witamina c działanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy