Nie bójmy się soli! 7 zdrowotnych zalet
Ciągle słyszymy, że to biała śmierć. Ale jej niedobór zaburza pracę ważnych organów. A odpowiednia dawka soli (1 łyżeczka dziennie) jest wręcz niezbędna dla zdrowia!
Sól jest związkiem chloru i sodu. Pierwiastki te to elektrolity, które usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mięśni i gospodarkę wodną organizmu. W Polsce sól dodatkowo wzbogacana jest w jod, pierwiastek rzadko występujący w potrawach, a niezbędny dla zdrowia!
Sód współpracuje z potasem, powodując kurczenie i rozkurczanie mięśni. Bez tych dwóch pierwiastków niemożliwa byłaby zatem praca np. serca!
Jeśli wciąż odczuwasz zmęczenie, masz suchą skórę lub przytyłaś (a nie jesz więcej niż zwykle), być może brak ci tego pierwiastka. Uzupełnisz go, dodając do potraw wzbogacaną jodem sól kuchenną.
Jeśli twój puls jest nienaturalnie wysoki, a ciśnienie masz niskie, wypij szklankę wody ze sporą szczyptą soli. Sód reguluje ciśnienie osmotyczne w tkankach.
W świetle ostatnich badań sól odpowiada za zwiększenie wydzielania oksytocyny, zwanej hormonem miłości, działa kojąco na nerwy i… poprawia męską sprawność.
Bóle głowy spowodowane są m.in. niedoborem sodu oraz nadmiernym wydzielaniem neuroprzekaźnika zwanego serotoniną. Jej poziom reguluje sól.
Magazynuje się w skórze, nie przepuszczając mikrobów. Działa też leczniczo przy bólu gardła (2 łyżki soli rozpuść w szklance wody, płucz 3 razy dziennie).
Przynosi ulgę w chorobach dróg oddechowych.
Jedni zachwalają morską, inni himalajską. Ale to ta sama sól, która różni się tylko sposobem wydobycia i oczyszczania.
✔ O soli kamiennej mówi się, że jest uboższa w minerały od soli morskiej. A przecież to też sól morska, tyle że morze to dawno wyschło. Co więcej, oceany są teraz bardziej zanieczyszczone niż prastare morze, z którego pochodzi np. sól wielicka.
✔ Zarówno sól kamienna, jak i morska, w procesie produkcji oczyszczane są niemal ze wszystkich dodatkowych składników. W efekcie otrzymujemy przyprawę, która w 97-99 proc. składa się z chlorku sodu. Pozostałe pierwiastki to 1-3 proc.
✔ Sól himalajska, celtycka, czy hawajska reklamowane są jako produkty bogate w liczne minerały. Większość z nich (np. polon, rad) nie jest nam jednak potrzebna lub ich obecność w soli jest śladowa. Odczuć możemy za to różnicę w cenie: 1 kg modnych kryształków kosztuje ok. 10 zł.
✔ Wbrew wielu reklamom, nie ma żadnej korzyści zdrowotnej z używania soli innej niż kuchenna, jodowana. Sól używana rozsądnie, nie zaszkodzi. Pod jednym warunkiem: nie może w niej być antyzbrylacza (E 536).
Zaburzona gospodarka hormonalna (np. w okresie menoapuzy lub po nim) może powodować kłopoty z odpowiednim nawodnieniem organizmu. Sól zatrzymuje wodę i reguluje metabolizm.