Nie jesteś skazany na oponkę i wałeczki. Jak schudnąć po 40. roku życia?
Tempo metabolizmu zwalnia wraz z wiekiem. Jest to proces zupełnie naturalny i, niestety, nieuchronny. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy skazani na drakońskie diety i wyczerpujące ćwiczenia, by utrzymać zgrabną sylwetkę czy nawet pozbyć się niechcianych zapasów tłuszczu. Jak schudnąć po 40 roku życia? Zacznij od zweryfikowania swoich nawyków – czasem niewielkie zmiany mają większe znaczenie, niż mogłoby się wydawać.
Dlaczego wraz z wiekiem trudniej jest schudnąć? Przyjmuje się, że procesy przemiany materii zachodzą najszybciej w okresie dojrzewania. Potem bardzo powoli zwalniają, więc w wieku dwudziestu kilku lat nadal stosunkowo łatwo jest uzyskać i utrzymać masę ciała w normie. Schody zaczynają się w kolejnej dekadzie, a utrata wagi po czterdziestce dla wielu osób tożsama jest z serią uciążliwych wyrzeczeń.
Im jesteśmy starsi, tym zwiększa się skłonność organizmu do magazynowania tkanki tłuszczowej i trudniej jest schudnąć. Dlaczego tak się dzieje?
- Znaczenie mają choroby, na które wraz z wiekiem jesteśmy coraz bardziej narażeni.
- Zmianom ulega układ hormonalny. Dochodzi do spadku poziomu hormonów tarczycy, a także estrogenu i testosteronu.
- Problemy z wagą mogą być wynikiem utraty masy mięśniowej i kostnej.
- Winne bywają nawyki, które wypracowywaliśmy przez całe lata - mała aktywność fizyczna lub jej całkowity brak, dieta uboga w składniki odżywcze, duży udział w jadłospisie cukru i żywności wysoko przetworzonej.
Kto powinien szczególnie uważać? Z obserwacji wynika, że większy spadek tempa metabolizmu dotyczy kobiet. Nie oznacza to jednak, że panowie mogą całkowicie oddać się folgowaniu. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, by przyspieszyć metabolizm po 40.
Sprawdź: Turecki napój genialny dla zdrowia. Pij, a skorzystają jelita, serce i mózg
Rano często bywamy zaspani i interesuje nas wyłącznie szybkie przygotowanie się do codziennych obowiązków. Nie powinno to jednak stać na drodze do zjedzenia pełnowartościowego śniadania. O jego roli w diecie mówi się ciągle, lecz nadal wielu z nas opuszcza dom z pustym brzuchem.
Jaki wpływ ma śniadanie na przemianę materii? Po nocy nasze ciało domaga się paliwa. Jeśli przyzwyczaimy go do porannego poszczenia po całonocnej przerwie w jedzeniu, metabolizm zwolni. Jego ponowne rozruszanie będzie nas sporo kosztowało. Zadbajmy więc o to, by rano na naszych talerzach nie brakowało węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa czy owsianki. Unikajmy węglowodanów prostych (np. słodzonych płatków śniadaniowych), które dają wyłącznie krótkotrwałe uczucie sytości.
Przemianie materii nie służą ani długie przerwy między posiłkami i głodzenie się, ani pochłanianie ogromnych porcji przy jednym posiedzeniu nad talerzem. Zresztą często jedno wynika z drugiego. Jeśli przez pół dnia nie znajdziemy czasu na zjedzenie konkretnego posiłku, zwiększa się ryzyko, że wilczy głód popchnie nas do rzucenia się na wielką porcję tłustego, ciężkostrawnego dania. Fast foody i gotowce do podgrzania w mikrofali wydają wtedy wyjątkowo kuszące. Z pewnością jednak nie przysłużą się ciału na dłuższą metę. Staraj się tak planować posiłki, aby przerwy między nimi nie przekraczały czterech godzin. Lepiej jeść mniej, ale częściej.
Powszechny dostęp do informacji pod względem dietetycznym może być zgubny. Bez trudu da się znaleźć informacje na temat głodówek i cudownych diet redukcyjnych, które w kilka dni lub tygodni obiecują zniewalające efekty. Jak to wygląda w praktyce?
Takie manewry są szokiem dla organizmu. O ile faktycznie w krótkim czasie zauważysz, że waga pokazuje niższe wartości, efekt ten nie utrzyma się długo. Narażasz się na powrót kilogramów z nawiązką oraz na to, że tempo metabolizmu spadnie o nawet 20%.
Czas przekonać się o właściwościach pikantnych przypraw. Nie tylko poprawiają smak dań, ale pobudzają również przemianę materii do pracy na najwyższych obrotach. Zaprzyjaźnij się z papryką chili, która za sprawą kapsaicyny pobudza organizm do szybszego trawienia i nosi miano "naturalnego spalacza tłuszczu".
Nie przepadasz za pikantnymi smakami lub z innych przyczyn nie możesz jeść ostrych potraw? Nic straconego! Na przemianę materii bardzo dobrze działa również imbir i łagodniejsza kurkuma, gałka muszkatołowa, jałowiec, cynamon, majeranek, lubczyk i goździki.
Zobacz: Kobiecy zawał może objawiać się podstępnie. Trzeba zwrócić uwagę na ten ból
To nie czas, by bezkarnie opierać swoje menu na słodzonych napojach gazowanych. Jeśli trudno przestawić ci się na picie niegazowanej wody mineralnej, połącz ją z sokiem z cytryny. Picie takiej mikstury na czczo przed śniadaniem znacząco pobudza metabolizm. W ramach urozmaicenia możesz zastępować cytrynę limonką lub grejpfrutem.
Postaw także na zieloną herbatę. Sprzyja zarówno odchudzaniu, jak i spowalnianiu procesów starzenia. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i obniżanie poziomu złego cholesterolu. Ze względu na zawartość dobroczynnych polifenoli pomaga chronić ciało przed chorobami cywilizacyjnymi.
Polecamy:
Dlaczego warto pić wodę z cytryną i miodem na czczo? Zgub zbędne kilogramy i wzmocnij odporność
Jak spalić tłuszcz z brzucha? Dzięki tym sposobom będzie płaski i zdrowy