Oto kto nie powinien jeść pomidorów. Sprawdź, czy jesteś na liście
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw. Może wydawać się, że są zdrowe w każdej ilości. Jednak okazuje się, że nie każdy powinien je jeść. Kto znajduje się na tej liście oraz jakie mogą być skutki uboczne zjedzenia zbyt wielu pomidorów?
Według ekspertów pomidorów powinny unikać osoby cierpiące na zapalenie żołądka i wrzody. Jest to spowodowane dużą ilością kwasów organicznych, które zawierają te warzywa. Nie są one wskazane również dla alergików.
Istotna jest także kwestia przygotowania pomidorów. Te w świeżej postaci mogą źle wpływać na osoby, które cierpią na choroby przewodu żołądkowo-jelitowego. Zdrowsze w tym przypadku będą warzywa przetworzone termicznie.
Wśród niepożądanych skutków, jakie może spowodować jedzenie zbyt dużej ilości pomidorów, znajduje się nadmierne zakwaszenie żołądka. Dzieje się tak, ponieważ warzywa te zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, które mogą prowadzić do refluksu żołądkowego.
Innym skutkiem ubocznym może być alergia, bowiem w pomidorach zawarta jest histamina. Może ona powodować wysypkę skórną lub reakcję alergiczną. Kolejnym problemem mogą być kamienie nerkowe odkładające się przez nadmiar wapniu i szczawianu.
Trudno przedawkować pomidory ze względu na dużą ilość wody w nich zawartą. Jednak ze względu na możliwe wystąpienie skutków ubocznych wspomnianych wyżej lepiej zachować umiar w ilości spożywania tych warzyw.
***
Zobacz również:
Pomidory: Surowe czy poddane obróbce termicznej?
Imbir: Kto nie powinien go spożywać?
Jak regularnie spożywanie owsianki działa na organizm?