Nie tylko ryby i suplementy
Chcesz cieszyć się dobrym zdrowiem? Sięgnij po produkty bogate w witaminę D. Co ważne, nie muszą to być ryby.
Ci, którzy już dawno zrezygnowali z mięsnej diety wiedzą, gdzie szukać ważnej dla zdrowia witaminy. Ważnej podwójnie, bo o tej porze roku, nawet kiedy słońce świeci, nie chodzimy z odsłoniętymi ramionami (witamina wytwarzana jest w skórze dzięki promieniowaniu ultrafioletowemu UVB).
Należy dbać o jej prawidłowy poziom, bo wpływa nie tylko na układ kostny, ale też mięśniowy, nerwowy i odpornościowy. Jeśli więc zaczynasz chorować o tej porze roku, koniecznie sięgnij po te sięgnij po te produkty.
Dobrze, żeby nie były o obniżonej zawartości tłuszczów. Tłuste mleko, sery, jogurt, kefiry czy śmietana zawierają witaminę D. Dużo jej znajdziemy w serze typu cheddar (24 j.m. na 100 g).
Kolejnym jej źródłem są jajka (a szczególnie ich żółtka). Najlepiej, by miały oznaczenia typu 0 lub 1 (numery te świadczą o tym, że kury miały wolny wybieg). 2 też możemy zaakceptować (te poruszały się swobodnie po kurniku). Cyfra 3 oznacza, że były trzymane z klatce, zatem watro sprawdzić, jakie jajka wkładamy do koszyka w sklepie.
Mało kto wie, że witaminę D zawierają też grzyby. Najwięcej znajdziemy jej w borowiku, dużo mniej w pieczarkach.
Gdzie jeszcze powinniśmy jej szukać? W oliwie. Wybierajmy tę extra virgin, którą uzyskuje się z pierwszego tłoczenia, na zimno (jest najbardziej wartościowa i najzdrowsza).
Pamiętać też warto, że witamina D wspomaga przyswajanie wapnia i fosforu, chroni więc dzieci przed krzywicą i zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Zobacz również:
Martyna Wojciechowska podzieliła się radosną nowiną! Wszyscy na to czekali
Tak królowa TVN świętowała roczek wnuczki! Oto co Magda Gessler jej kupiła