Jak wzmocnić odporność przed jesienią, jeśli borykamy się z dyskomfortem jelitowym? Z pomocą przychodzi sok, który od dawien dawna gościł na stołach naszych babć.
By powstał sok, kapustę musimy ukisić 123RF/PICSEL
Mowa o soku z kiszonej kapusty. Jego właściwości zdają się nie mieć sobie równych. Szkoda, że nie pamiętamy na co dzień o jego prozdrowotnych właściwościach.
Komu będzie pomocny?
Znakomicie oczyszcza organizm, dlatego często wykorzystuje się go do leczenia zatruć alkoholowych. Objawy tak zwanego "kaca" szybciej miną, jeśli zafundujemy niedysponowanemu wyciśnięty sok z kiszonej kapusty.
Napój polecany jest również osobom borykającym się z przewlekłymi zaparciami, a także tym, które chcą schudnąć i zarazem podnieść swoją odporność.
Dzięki procesowi fermentacji białej kapusty z udziałem bakterii (między innymi szczepów Leuconostoci i Pediococcus) sok będzie działał niczym naturalny antybiotyk.
Sok z kiszonej kapusty ułatwia trawienie i jest idealny na kaca123RF/PICSEL
Jaka dawka będzie odpowiednia?
Każdy produkt podawany w dużej ilości, może nam zaszkodzić. Warto o tym pamiętać rozpoczynając wprowadzanie do diety nowego smaku. Organizm musi się z nim oswoić.
Wiele osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z sokiem z kiszonej kapusty, skarży się na dyskomfort jelitowy. Warto wtedy zacząć od małej jego ilości (kilka łyków powinno wystarczyć) i popijać go między posiłkami. Później możemy sobie pozwolić na wypicie 1/3 szklanki soku - od jednego do trzech razy na dobę.
Genialne triki na podkręcenie smaku potraw
Czasem wystarczy drobna zmiana lub nietypowy dodatek, by odmienić i podkręcić smak tradycyjnych potraw. Oto kilka sprawdzonych trików!
Placki ziemniaczane. Trudno znaleźć w kuchni prostszą, a zarazem bardziej uniwersalną potrawę. Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów – z gulaszem, kleksem śmietany, solo, a nawet… z cukrem! Co zrobić, by były doskonałe w smaku? Kluczem jest wybór dobrej jakości ziemniaków (nie mogą być zbytnio przejrzałe, zielony odcień pod ich skórką zupełnie dyskwalifikuje je do użycia!). Do ziemniaczanej masy warto dodać ubite na sztywno białka, co doda im puszystości i delikatności. Aby ziemniaki po smażeniu zachowały piękny, złocisty kolor, warto przelać je wcześniej gorącym mlekiem. Tak przygotowaną potrawę można jeść oczami!
Udany biszkopt to podstawa wielu deserów. Powodzenie w jego wypiekaniu zapewni nam kilka prostych wskazówek. Przede wszystkim warto zainwestować w jaja dobrej jakości – dzięki temu będzie miał idealny smak i aromat. Do ubijanych białek nie zapomnijmy dodać szczypty soli (przyspieszy i utrwali proces sztywnienia). Ważną radą jest, aby wszystkie składniki przeznaczone na biszkopt miały temperaturę pokojową. Na koniec zadbajmy o porządne nagrzanie piekarnika i nigdy nie otwierajmy go podczas pieczenia – dzięki temu nasz wypiek „nie opadnie”. 123RF/PICSEL
Bigos. Król rodzinnych imprez i świetny pomysł na danie na zapas. Ciężko o potrawę prostszą i bardziej ekonomiczną od poczciwego bigosu. Czym podrasować jego smak? Ciekawym dodatkiem będzie m.in. karmelizowana cebula (uwalniająca lekko słodkawy posmak, można zastąpić nią suszoną śliwkę) lub miód, jeśli chcemy nieco złagodzić ostrość kiszonej kapusty. Jeśli jednak gustujemy w kwaśnych smakach, warto dodać do gotującej się kapusty przecieru lub suszonych pomidorów ze słoiczka. Zamiast czerwonego wina, do bigosu możemy dodać kieliszek mocnego alkoholu – śliwowicy lub żubrówki. Danie nie tylko nabierze wspaniałego aromatu, ale też zmieni się nieco konsystencja samej kapusty.
Smakowita szarlotka. Prawdziwy specjał, jeśli chodzi o słodkości na polskich stołach. Jak dojść do mistrzostwa w przygotowywaniu szarlotki? Aby uzyskać idealną konsystencję masy jabłkowej warto dodać do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej lub kisielu. Dzięki temu jabłka będą bardziej zwarte, ciasto nie rozpadnie się od nadmiaru „wilgoci”. Ciasto na szarlotkę należy przygotować ręcznie i zadbać o to, by nie „wyrabiać” go zbyt długo. Jeśli jednak okaże się zbyt twarde, można zmiękczyć je nieco odrobiną śmietany lub żółtkiem. Chcesz, aby goście „jedli” szarlotkę oczami? Udekoruj jej wierzch różyczkami z płatków jabłek lub kruchym ciastem w kształcie kratki.
Obłędne schabowe. Chrupiąca, aromatyczna panierka, a w środku soczyste i rozpływające się w ustach mięso? Nic prostszego! Wystarczy bułkę tartą wymieszać z garścią drobno zmielonych płatków kukurydzianych lub łyżeczką zmielonej czerwonej papryki (dzięki tej przyprawie uzyskamy również piękny złocisty kolor panierki). Doświadczeni kucharze często moczą płaty mięsa w mleku z dodatkiem cebuli, dzięki czemu kotlety po usmażeniu nie wysychają na wiór i są bardzo miękkie. W misce z mlekiem najlepiej moczyć schabowe przez całą noc przed przyrządzeniem.
Puszyste naleśniki. Danie idealne na każdą porę – śniadanie, obiad lub kolację. Lubi je chyba każdy, bez wyjątku. Jak urozmaicić ich smak? Woda gazowana (zamiast tej bez bąbelków) to klasyka, jeśli chodzi o poprawienie ich konsystencji. Jest jeszcze inny pomysł! Do przygotowanego ciasta, zamiast całych jajek, warto dodać kilka łyżek ubitej na sztywno piany z białek. Dzięki temu będą puszyste, jak nigdy wcześniej! Pamiętaj, by ciasto przed wylądowaniem na rozgrzanym tłuszczu chwilę „odpoczęło”. Najlepiej włożyć je na kilkanaście minut do lodówki.
Taki sok pomaga w leczeniu anemii, astmy, przewlekłego kaszlu, pozwala utrzymać wątrobę i śledzionę w dobrej kondycji. Wzmacnia odporność, wskazany jest przy miażdżycy.
Można wymieszać go z sokiem z marchewki 123RF/PICSEL
Można go polubić
W składzie kiszonej kapusty znajdziemy ważne składniki mineralne, tj.: wapń, potas, magnez i żelazo. Sprzyjają one dobrej kondycji kości, zębów i mięśni - w tym mięśnia sercowego. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (100 gramów to zaledwie 16 kcal), ma znaczną ilość błonnika i daje uczucie sytości - stąd jest chętnie stosowana w dietach odchudzających.
Nie każdy od razu polubi smak soku z kiszonej kapusty, stąd dobrze łączyć go na przykład z sokiem z marchwi i oswoić ten niecodzienny duet. Inne propozycje to łączenie soku z kapusty z sokiem z pomidorów, papryki, selera czy natki pietruszki. Warto znaleźć wariant smakowy, który jesteśmy w stanie najszybciej zaakceptować, a z czasem - polubić.