Niezastąpiony sok z kiszonej kapusty
Jak wzmocnić odporność przed jesienią, jeśli borykamy się z dyskomfortem jelitowym? Z pomocą przychodzi sok, który od dawien dawna gościł na stołach naszych babć.
Mowa o soku z kiszonej kapusty. Jego właściwości zdają się nie mieć sobie równych. Szkoda, że nie pamiętamy na co dzień o jego prozdrowotnych właściwościach.
Komu będzie pomocny?
Znakomicie oczyszcza organizm, dlatego często wykorzystuje się go do leczenia zatruć alkoholowych. Objawy tak zwanego "kaca" szybciej miną, jeśli zafundujemy niedysponowanemu wyciśnięty sok z kiszonej kapusty.
Napój polecany jest również osobom borykającym się z przewlekłymi zaparciami, a także tym, które chcą schudnąć i zarazem podnieść swoją odporność.
Dzięki procesowi fermentacji białej kapusty z udziałem bakterii (między innymi szczepów Leuconostoci i Pediococcus) sok będzie działał niczym naturalny antybiotyk.
Jaka dawka będzie odpowiednia?
Każdy produkt podawany w dużej ilości, może nam zaszkodzić. Warto o tym pamiętać rozpoczynając wprowadzanie do diety nowego smaku. Organizm musi się z nim oswoić.
Wiele osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z sokiem z kiszonej kapusty, skarży się na dyskomfort jelitowy. Warto wtedy zacząć od małej jego ilości (kilka łyków powinno wystarczyć) i popijać go między posiłkami. Później możemy sobie pozwolić na wypicie 1/3 szklanki soku - od jednego do trzech razy na dobę.
Taki sok pomaga w leczeniu anemii, astmy, przewlekłego kaszlu, pozwala utrzymać wątrobę i śledzionę w dobrej kondycji. Wzmacnia odporność, wskazany jest przy miażdżycy.
***Zobacz także***
Można go polubić
W składzie kiszonej kapusty znajdziemy ważne składniki mineralne, tj.: wapń, potas, magnez i żelazo. Sprzyjają one dobrej kondycji kości, zębów i mięśni - w tym mięśnia sercowego. Kapusta kiszona jest niskokaloryczna (100 gramów to zaledwie 16 kcal), ma znaczną ilość błonnika i daje uczucie sytości - stąd jest chętnie stosowana w dietach odchudzających.
Nie każdy od razu polubi smak soku z kiszonej kapusty, stąd dobrze łączyć go na przykład z sokiem z marchwi i oswoić ten niecodzienny duet. Inne propozycje to łączenie soku z kapusty z sokiem z pomidorów, papryki, selera czy natki pietruszki. Warto znaleźć wariant smakowy, który jesteśmy w stanie najszybciej zaakceptować, a z czasem - polubić.
***Zobacz także***