Oczyszczające zielone koktajle, które odchudzają
Wiosna to dobry moment, by wprowadzić je do codziennej diety. Odchudzają i… nie tylko!
Zdrowotne koktajle to mieszanka owoców i zielonych warzyw. Są najlepszym sposobem na wiosenny detoks. Dzięki nim łatwo oczyścisz organizm z toksyn, przywrócisz skórze blask, „wygładzisz” cellulit, a także schudniesz.
Koktajle mają sporą dawkę chlorofilu, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, prowitaminy A, witamin B, C, E, K oraz białka. Wystarczy, że zastąpisz nimi dwa z pięciu lekkostrawnych posiłków w ciągu dnia.
Podczas diety unikaj masła i margaryny. Uważaj również na przekąski, zwłaszcza te słodkie. Postaw lepiej na białkowe, np. drobiowe, przysmaki – kawałek pieczeni czy plasterek wędliny – zapewni ci sytość na dłużej.
Jak je przygotować?
● Przygodę z koktajlami rozpocznij od warzyw, które mają neutralny smak: sałat, jarmużu.
● Zanim przyzwyczaisz się do smaku zielonych drinków, mieszaj je w proporcjach: 40% warzyw – 60% owoców. Z czasem spróbuj je wyrównać lub sprawić, by owoców było mniej.
● Dodawaj do koktajli łyżeczkę oliwy lub oleju z pestek winogron, bo skutecznie ułatwią przyswajanie witamin.
● Jeżeli napój będzie za gęsty, rozcieńcz go wodą.
● Koktajle pij na II śniadanie i podwieczorek. Jeśli chciałabyś nimi zastąpić posiłek główny, pamiętaj, że dieta nie może trwać dłużej niż tydzień.
Dlaczego warto je pić?
● Są łatwo przyswajalne. Surowe warzywa w postaci musu nie obciążają żołądka.
● Zawierają dużą dawkę chlorofilu, który stabilizuje ciśnienie, wzmacnia serce, zwiększa odporność. Są też bogatym źródłem kwasu foliowego i zawierają mnóstwo błonnika.
Dowiedz się więcej!
Dużo ciekawych przepisów znajdziesz w książkach „Rewolucja zielonych koktajli” i „Niezwykłe zalety zielonych koktajli”.
● Sałata – im ciemniejsza, tym lepiej (ma więcej chlorofilu). Poprawia trawienie, bo jest bogata w błonnik i celulozę. 100 g sałaty to tylko 15 kcal.
● Jarmuż – zawiera wit. K, A i C, i tyle wapnia, co mleko. Ma dużo błonnika, więc na długo zapewnia uczucie sytości. 100 g jarmużu to tylko 30 kcal.
● Ogórki – pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, usprawniają pracę nerek. W 100 g mają 6-8 kcal.
● Liście buraków – usuwają toksyny z organizmu. Działają tonizująco na wątrobę, oczyszczają krew.
● Szczaw – ma dużo błonnika, poprawia perystaltykę jelit; dodawaj go w niewielkich ilościach, bo zawiera szczawiany, które utrudniają przyswajanie wapnia i żelaza.
● Seler naciowy – jest w nim dwa razy więcej witaminy C niż w cytrusach, ułatwia odchudzanie, przyspiesza metabolizm.
● Kiwi – jest dobrym źródłem błonnika, który ma ważny wpływ na pracę przewodu pokarmowego; ponadto ma dużo witaminy C i mało kalorii.
● Melon – 100 g owocu to zaledwie 36 kcal! Zawiera dużo wit. C, B, A oraz błonnika. Działa moczopędnie i przeczyszczająco.
● Ananas – zawiera bromelinę, enzymy, które ułatwiają trawienie i wspomagają usuwanie nadmiaru płynów z organizmu.
● Jabłka – 100 g owoców dostarcza jedynie 30–50 kcal, mają za to wysoką zawartość witamin oraz składników mineralnych.
● Winogrona – zawierają witaminy B, C, D, E i PP i mikroelementy; są łatwo strawne, mają właściwości moczopędne.
● Truskawki – mają więcej wit. C niż cytryna, działają odtru wająco, pomagają trawić białka i… chudnąć.
Liście buraczków i melon koją nerwy, a ananas wspomaga trawienie.
Składniki: garść liści botwinki, pół szklanki świeżego ananasa, 1/4 szklanki melona.
Sposób przygotowania: Składniki pokrój i wrzuć do blendera. Zmiksuj na gładkie piure. W razie potrzeby dodaj trochę wody.
Koktajl ma ciekawy, nieco leśny smak. Orzeźwi cię i doda sił.
Składniki: garść roszponki, 5 gałązek mięty, 125 g borówek, banan.
Sposób przygotowania: Zmiksuj składniki. Opcjonalnie możesz dorzucić kilka młodych listków mniszka lub pokrzywy.
Mlecz i pietruszka działają moczopędnie, jagody regulują pracę jelit.
Składniki: pół szklanki liści mleczu, pół szklanki natki pietruszki, 1/4 szklanki czerwonych winogron, 1/4 szklanki jagód.
Sposób przygotowania: Wyjmij pestki z winogron, dorzuć jagody i zieleninę. Zmiksuj.
Jedno duże kiwi dostarcza dzienne zapotrzebowanie na witaminę C!
Składniki: Garść szpinaku, 5 liści rzodkiewki, 250 g truskawek, kiwi.
Sposób przygotowania: Użyj młodych liści szpinaku, unikniesz włókien w koktajlu. Owoce pokrój na kawałki. Zmiksuj.
Drink obniży cholesterol i wymiecie produkty przemiany materii.
Składniki: 3 duże liście jarmużu, pół dużego jabłka, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki zielonych winogron.
Sposób przygotowania: Miksuj składniki dłużej niż zwy- kle, bo liście jarmużu są sztywne.
Imbir rozgrzeje cię w chłodny dzień i ułatwi trawienie.
Składniki: 2 średnie pory, garść liści buraków, garść roszponki, 0,5 cm korzenia imbiru.
Sposób przygotowania: Pory i imbir pokrój w talarki, dorzuć liście i wszystko zmiksuj.
Koktajl działa ożywczo i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.
Składniki: Szklanka liści szpinaku, pół szklanki truskawek, 2 ogórki ze skórką, garść liści mięty.
Sposób przygotowania: Truskawki przekrój na pół, pokrój ogórki, dorzuć szpinak i miętę, zmiksuj, dolej odrobinę wody.
Ten koktajl wzmocni twoje kości – ma bardzo dużo wapnia.
Składniki: 3 liście kapusty włoskiej, 2 duże słodkie jabłka, łyżka ziaren sezamu, 2 daktyle.
Sposób przygotowania: Kapustę porwij, jabłka pokrój. Dorzuć sezam i daktyle, zmiksuj.