Olej arachidowy nawilża i działa antynowotworowo
To dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-9. Ma słodkawy smak i orzechowy aromat, dobry do lekkich deserów.
Zmniejsza skutki stresu – zawiera sporo magnezu, więc gdy czeka cię stresujący egzamin, dodawaj olej, np. do naleśników. Dzięki zawartości naturalnego przeciwutleniacza ma też działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza ryzyko powstawania chorób układu krążenia, zapobiega cukrzycy.
Intensywnie nawilża skórę – dzięki witaminom olej wzmacnia skórę suchą, skłonną do nadmiernego łuszczenia się naskórka, a nawet łuszczycy. Wcieraj go w skórę lub dodawaj 4-5 łyżek do kąpieli. Nie musisz używać balsamu.
Dodany do potrawy pozwala na długo zachować poczucie sytości. Sięgaj więc po olej arachidowy, gdy jesteś na diecie odchudzającej. Urozmaici np. smak sałatki.