Oleje cenne dla zdrowia i urody
Choć są tłuszczami, to nie musimy ich sobie żałować. W przeciwieństwie do smalcu czy słoniny, mają same zalety – leczą, odmładzają, a nawet… odchudzają!
Lniany
To jeden z najzdrowszych olejów. Zawiera rekordową (aż 50 proc.!) ilość cennych kwasów omega-3.
Dla zdrowia
Wzmacnia serce, regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego, Jest podstawą słynnej diety dr Budwig, stosowanej m.in. w leczeniu nowotworów i cukrzycy.
Dla urody
Zapobiega trądzikowi (również różowatemu), bo działa silnie przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Jak go używać
Wyłącznie na zimno, najlepiej zmiksowany z chudym twarogiem lub jogurtem naturalnym - nabiał ułatwia wchłanianie cennych składników oleju. Pasuje też do domowych śledzików i majonezu.
Rzepakowy
Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w najlepszych proporcjach 1:2, sporo witaminy E i steroli roślinnych, których nie ma w oleju lnianym, słonecznikowym, z pestek winogron czy oliwie. Łatwo go odsączyć po smażeniu, dzięki czemu danie ma mniej kalorii.
Dla zdrowia
Już dwie łyżki stołowe oleju dziennie pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko zawału serca. Ogranicza również ryzyko nowotworów - zwłaszcza piersi, prostaty, jelita grubego a także trzustki.
Dla urody
Działa nawilżająco i natłuszczająco na każdy rodzaj cery, np. jako dodatek do domowych pilingów cukrowych, solnych.
Jak go używać
Jest uniwersalny - doskonały do smażenia, gotowania oraz do sosów i sałatek. Co ciekawe, ten rafinowany, czyli tłoczony na ciepło, tani i dostępny, jest również wartościowy!
Olej z pestek winogron
Zawiera bardzo niewiele najcenniejszych kwasów omega-3, ale jest bogaty w antyoksydanty i witaminę K.
Dla zdrowia
Olej ten nie zapobiega miażdżycy i chorobom serca, ale za to, dzięki wit. K, służy osobom ze słabą krzepliwością krwi.
Dla urody
Dobry do pielęgnacji każdej cery, zwłaszcza mieszanej i tłustej. Dobrze się wchłania, tonizuje i lekko ściąga rozszerzone pory. Idealny do masażu z dodatkiem olejków eterycznych.
Jak go używać
Można stosować i na zimno, i do smażenia - największą jego zaletą jest to, że jest neutralny i nie zmienia smaku potraw.
Olej kokosowy
Wartościowy jest tylko ten tłoczony na zimno. W temp. pokojowej ma konsystencję masła i piękny kokosowy zapach.
Dla zdrowia
Jest dobry na... odchudzanie! Zawiera wyjątkowe tłuszcze (MCT), które nie odkładają się w postaci fałdek na brzuchu, ale pomagają spalać kalorie.
Dla urody
Redukuje cellulit. Wmasowujemy go w skórę, np. po kąpieli - będzie nawilżona i miękka.
Jak go używać
Zamiast masła do smarowania pieczywa, do ciast, deserów, do smażenia np. naleśników.
Słonecznikowy
Ma łagodny smak i... więcej cennej witaminy E niż oliwa!
Dla zdrowia
Wspomaga przemianę materii, łagodzi problemy z przewodem pokarmowym. Zalecany dla chorych na łuszczycę i inne problemy dermatologiczne.
Dla urody
Można dodawać go do kremów, domowych maseczek. Odbudowuje warstwę lipidową skóry, ujędrnia, dobrze się wchłania i nie zatyka porów.
Jak go używać
Olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia! Polecany jest do sałatek, surówek, dressingów, majonezu.
Z orzechów włoskich
Jest kwintesencją zalet orzechów włoskich - najzdrowszych ze wszystkich! Ma bogaty, intensywny smak z nutką karmelu.
Dla zdrowia
Korzystnie wpływa na pamięć. Dzięki wysokiej zawartości omega-3 obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu.
Dla urody
Ma silne właściwości odżywcze i regeneracyjne - idealny dla skóry dojrzałej.
Jak go używać
Znakomity na zimno do sałatek z orzechami lub do ryb, białego mięsa i warzyw.
Oliwa
Najwartościowszą uzyskuje się w wyniku pierwszego tłoczenia dojrzałych owoców na zimno, jest to tzw. extra virgin.
Dla zdrowia
Nie tylko wzmacnia układ krążenia oraz stawy i zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też chroni przed astmą, alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Nowe badania wskazują też, że hamuje aktywność tzw. genów otyłości.
Dla urody
idealna szczególnie dla skóry suchej i dojrzałej. Odżywia, spłyca zmarszczki, zmiękcza. Można wzbogacać nią kremy na noc, maseczki, preparaty do włosów i paznokci, dodawać do kąpieli.
Jak jej używać
Jest świetna do sałatek (zwłaszcza "extra vergine"). Nie nadaje się do długiego smażenia oraz w głębokim tłuszczu, gdyż ma krótszy okres dymienia. Ale można stosować ją do potraw duszonych.