Oliwa z oliwek obniża ciśnienie, wzmacnia skórę i paznokcie
Jej skład nie jest stały, podobnie jak wina. Zależy np. od odmiany oliwek. By oliwa zachowała swoje właściwości, powinna stać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Nie trzymaj jej jednak w lodówce, bo zmętnieje.
Obniża ciśnienie krwi – jeśli walczysz nadciśnieniem, to jest najlepszym dla ciebie tłuszczem. Badania dowodzą, że u osób stosujących oliwę z oliwek, jego wartości są niższe w porównaniu z tymi, które jej nie jedzą. Obniża też poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie – świetnie sprawdza się w roli kosmetyku regenerującego suchą, osłabioną skórę, zniszczone włosy, matowe, łamiące się paznokcie. Odżywia skórę, delikatnie ją natłuszcza i nie zatyka porów.
Możesz wetrzeć ją w twarz zamiast kremu i zrobić ujędrniający masaż ciała albo dodać do kąpieli. Warto też wcierać ją w paznokcie i we włosy. Z jej dodatkiem zrobisz też domowe maski.
Najbardziej ceniona ze względu na swoje wartości odżywcze, a także walory smakowe, jest oliwa z pierwszego tłoczenia „extra vergine” (najdroższa). Należy jej używać tylko na surowo, np. w sałatce. Aromaty zawarte w niej sprawiają, że syci lepiej od innych tłuszczów.