Reklama

Orzechy pekan: Obniżają ciśnienie; chronią serce, stawy i kości

Orzechy to niezwykle zdrowe, pełne wartości odżywczych produkty. Choć każdy gatunek różni się od siebie składem, to wszystkie odznaczają się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak cennych dla organizmu. Wiele korzyści płynie ze spożywania orzechów pekan, które przewyższają pod względem składników odżywczych nawet orzechy włoskie. Przypominają je nawet wyglądem, są tylko nieco mniej pofałdowane i bardziej płaskie. Orzechy pekan świetnie wpływają na układ krążenia i serce, obniżają bowiem ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Wspierają także pracę mózgu i wzmacniają odporność. Pomagają też zachować dobry wzrok, a także mocne kości i stawy. Orzechy pekan mają sporo kalorii, ale ich właściwości prozdrowotne sprawiają, że warto włączyć je do diety. Co warto wiedzieć o orzechach pekan?

Kilka słów o orzechach pekan

Orzechy pekan to owoce orzesznika jadalnego czy pekanowego, zwanego również potocznie pekanem. Jest to drzewo z rodziny orzechowatych, które rośnie w rejonach Ameryki Północnej. Nazwa pekan wywodzi się z języka Indian i oznacza "orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią". Orzechy tego drzewa mają gładką, błyszczącą łupinę w brązowym kolorze, a nasiona przypominają wyglądem orzechy włoskie. Są jednak mniej pofałdowane, bardziej płaskie i podłużne. Uchodzą także za jedne z najsmaczniejszych orzechów na świecie, mają lekko słodki, masłowy smak. Ich właściwości zdrowotne doceniono w Ameryce Północnej dopiero pod koniec XV wieku. Zaczęły wtedy stanowić ważny składnik diety Indian, gdyż potrafiły nawet w niewielkiej ilości zaspokoić głód. W Europie orzechy pekan rozsławił hiszpański podróżnik Álvar Núñez Cabeza de Vaca w XVI wieku.

Reklama

Wartości odżywcze orzechów pekan

Owoce orzesznika jadalnego obfitują w składniki odżywcze, przewyższają w tym nawet orzechy włoskie. Są bogatym źródłem polifenoli, garbników, flawonoidów, kwasów fenolowych i proantocyjanidów. To substancje o silnym działaniu przeciwutleniającym, czyli niszczącym wolne rodniki i redukującym stres oksydacyjny. Orzechy pekan aż w 70 proc. składają się z tłuszczów, a w 90 proc. są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na układ krwionośny i nerwowy. W orzechach pekan znajdziemy również błonnik, żelazo, wapń, magnez, miedź, potas, cynk i sód. Obecne są w nich także witaminy, szczególnie witamina B1, ale też witaminy E, C i K. Orzechy pekan są dość kaloryczne, 100-gramowa porcja wynosi ok. 690 kcal.

Właściwości orzechów pekan

Wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów sprawia, że orzechy pekan korzystnie wpływają na serce i układ krążenia. Obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu LDL, zapewniają prawidłowy przepływ krwi, zapobiegają więc miażdżycy, zawałowi i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy pekan mają też zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu. Poprawiają pamięć, koncentrację i odporność na stres. Antyoksydanty obecne w orzechach pekan zapobiegają także uszkodzeniom tkanek przez wolne rodniki, tym samy zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych i nowotworów. Razem z magnezem łagodzą także przewlekłe stany zapalne, natomiast miedź pomaga redukować ból stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Do tego miedź i cynk przyczyniają się do zwiększenia masy kości, więc orzechy pekan mogą być wykorzystane w leczeniu osteoporozy.

Co nam dają jeszcze orzechy pekan? Wspomagają również odporność i korzystnie wpływają na wzrok. Mogą też ułatwić odchudzanie, bo choć mają dużo kalorii, to są to głównie zdrowe tłuszcze, które przyspieszają przemianę materii i dają uczucie sytości na dłużej. Warto wiedzieć, że owoce orzesznika jadalnego zapewniają młody wygląd i przeciwdziałają starzeniu się skóry. Zapobiegają zmarszczkom, poprawiają koloryt skóry, wzmacniają także włosy i paznokcie.

Orzechy pekan – zastosowania

Orzeszki pekan tak jak inne rodzaje orzechów można jeść na surowo, w formie przekąski między posiłkami lub też łączyć je z innymi potrawami. Stanowią świetny dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek czy deserów, a także sałatek, owsianki, jogurtów, muesli czy jaglanki. Przygotowuje się z nich również masło orzechowe, które dobrze komponuje się z tostami czy plackami. Skórka orzechów pekan jest dość ciężkostrawna, więc warto moczyć je chwilę w wodzie. Dobrze wiedzieć, że orzechy te mają dużo kalorii, więc należy zachować umiar w ich spożywaniu. Wystarczy sięgać po garść orzechów kilka razy w tygodniu.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy