Pakowanie kanapek w folię aluminiową szkodzi zdrowiu
Zawijanie kanapek w folię aluminiową to bardzo prosty i wygodny sposób na zabranie ze sobą posiłku do szkoły czy pracy. Okazuje się jednak, że taka forma przechowywania żywności nie jest dobrym rozwiązaniem dla naszego zdrowia. Dlaczego lepiej zrezygnować z folii aluminiowej?
Folia aluminiowa składa się w zdecydowanej większości z glinu. Ten pierwiastek chemiczny może być szkodliwy dla organizmu, zwłaszcza jeśli przekroczymy jego określoną dawkę. Glin usuwany jest z organizmu podczas oddawania moczu, ale osoby cierpiące na choroby nerek mogą mieć z tym problem. Zbyt duże stężenie glinu w organizmie może to doprowadzić do wielu groźnych chorób - m.in. Alzheimera.
Warto wiedzieć: Jak przechowywać wędlinę? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Niestety glin może przenikać do żywności zapakowanej w folię aluminiową, co już samo w sobie stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia.
Zdecydowanie należy unikać zawijania w folię aluminiową kwaśnych produktów spożywczych. Kwaśne środowisko w reakcji z aluminium wytwarza bardzo szkodliwe sole glinu. W związku z tym w folię aluminiową nie pakujemy jabłek, pomidorów, owoców cytrusowych czy wszelkiego rodzaju kiszonek.
Ponadto w folii nie powinni się również przechowywać produktów żywnościowych o wysokiej zawartości przypraw. Dlatego zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest pakowanie żywności w papier śniadaniowy lub specjalne pojemniki.
Czytaj także: Sztuczki producentów żywności, czyli jak kupujemy mniej za więcej
***