Jak przechowywać wędlinę? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Wędlina to jeden z podstawowych produktów w codziennej diecie wielu Polaków. Aby zachowała świeżość przez jak najdłuższy czas, należy ją odpowiednio przechowywać. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak robić to poprawnie.
Jak przechowywać wędlinę? Lodówka
Najważniejsze jest to, aby przechowywać wędlinę w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza, czyli w lodówce. Powinniśmy kupować taką ilość szynki, żeby móc ją spożyć w ciągu 2-3 dni. Jedynie wędzonej kiełbasy nie trzeba trzymać w takich warunkach.
Niezależnie od rodzaju wędliny warto po zakupie przełożyć ją do innego opakowania. Nie powinno się przechowywać jej w plastikowej folii, która blokuje przepływ powietrza i wpływa na wzrost wilgoci, co z kolei powoduje szybsze powstawanie pleśni.
Najlepszy do przechowywania wędliny jest pergamin, dzięki któremu nie obeschnie zbyt szybko i dłużej zachowa swoją świeżość. Natomiast wędzoną lub suszoną szynkę czy kiełbasę można trzymać w szklanym lub plastikowym pojemniku.
Czytaj więcej:
Wędliny do sałatki, sałatka z wędliną – trzy inspiracje kulinarne