Jak przechowywać wędlinę? Sprawdź, czy robisz to dobrze
Wędlina to jeden z podstawowych produktów w codziennej diecie wielu Polaków. Aby zachowała świeżość przez jak najdłuższy czas, należy ją odpowiednio przechowywać. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak robić to poprawnie.

Jak przechowywać wędlinę? Lodówka
Najważniejsze jest to, aby przechowywać wędlinę w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza, czyli w lodówce. Powinniśmy kupować taką ilość szynki, żeby móc ją spożyć w ciągu 2-3 dni. Jedynie wędzonej kiełbasy nie trzeba trzymać w takich warunkach.
Zobacz również:
- Twój szaszłyk jest nudny? Genialne połączenie smaków. Zrobisz go ekspresowo
- Tym śniadaniem rozpieścisz się w weekend. 3 pomysły, które zmienią twój poranek
- Lekki, puszysty i bez proszku do pieczenia. Jak zrobić perfekcyjny biszkopt genueński?
- Nie ma lepszego połączenia. Ten farsz do makaronowych muszli to arcydzieło
Nie bez znaczenia jest również to, na której półce lodówki umieścimy wędlinę. Jeśli chodzi o te gotowane czy parzone, najlepiej trzymać je na środkowej półce, natomiast surowe - na dolnej, gdzie temperatura jest najniższa. Przed spożyciem należy zwrócić uwagę na zapach i wygląd wędliny.
Jak przechowywać wędlinę? Opakowanie
Niezależnie od rodzaju wędliny warto po zakupie przełożyć ją do innego opakowania. Nie powinno się przechowywać jej w plastikowej folii, która blokuje przepływ powietrza i wpływa na wzrost wilgoci, co z kolei powoduje szybsze powstawanie pleśni.Najlepszy do przechowywania wędliny jest pergamin, dzięki któremu nie obeschnie zbyt szybko i dłużej zachowa swoją świeżość. Natomiast wędzoną lub suszoną szynkę czy kiełbasę można trzymać w szklanym lub plastikowym pojemniku.Czytaj więcej:Wędliny do sałatki, sałatka z wędliną – trzy inspiracje kulinarne