Jak przechowywać wędlinę? Sprawdź, czy robisz to dobrze

Wędlina to jeden z podstawowych produktów w codziennej diecie wielu Polaków. Aby zachowała świeżość przez jak najdłuższy czas, należy ją odpowiednio przechowywać. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak robić to poprawnie.

Wędliny należy przechowywać w lodówce, w specjalnym opakowaniu
Wędliny należy przechowywać w lodówce, w specjalnym opakowaniu123RF/PICSEL

Jak przechowywać wędlinę? Lodówka

Najważniejsze jest to, aby przechowywać wędlinę w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza, czyli w lodówce. Powinniśmy kupować taką ilość szynki, żeby móc ją spożyć w ciągu 2-3 dni. Jedynie wędzonej kiełbasy nie trzeba trzymać w takich warunkach.

Niezależnie od rodzaju wędliny warto po zakupie przełożyć ją do innego opakowania. Nie powinno się przechowywać jej w plastikowej folii, która blokuje przepływ powietrza i wpływa na wzrost wilgoci, co z kolei powoduje szybsze powstawanie pleśni.

Najlepszy do przechowywania wędliny jest pergamin, dzięki któremu nie obeschnie zbyt szybko i dłużej zachowa swoją świeżość. Natomiast wędzoną lub suszoną szynkę czy kiełbasę można trzymać w szklanym lub plastikowym pojemniku.

Czytaj więcej:

Wędliny do sałatki, sałatka z wędliną – trzy inspiracje kulinarne

„Zdrowie na widelcu”: Sery pleśniowe. Nie wszyscy mogą je jeśćPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas