Reklama

Paliwo dla mózgu

Orzechy włoskie w swoim kształcie doskonale odwzorowują ludzki mózg i trudno uwierzyć, że ten chochlik natury jest przypadkowy. Co wspólnego mają z odżywianiem mózgu? Okazuje się, że więcej niż moglibyśmy przypuszczać.

Orzechy są mocno kaloryczne, a włoskie królują w tej materii. Pięć sztuk ma taką dawkę energetyczną jak pączek. Nie sposób dyskutować co wybrać, jeśli chcemy odżywić, a nie zaśmiecić ciało. Orzechy włoskie to pełnowartościowe białko i źródło najbardziej pożądanego tłuszczu - obfitują w kwasy omega-3. Nie jadasz mięsa, nawet ryby nie wchodzą w grę? Postaw na orzechy włoskie i dbaj o zbilansowaną dietę, szczególnie wtedy, gdy wykluczasz jakieś grupy produktów.

Numer jeden - dla uczniów 

Bogactwem składników mineralnych orzechy włoskie wyróżniają się spośród wszystkich innych. W trosce o zdolność zapamiętywania i utrzymanie koncentracji na wysokim poziomie doceńmy bogactwo fosforu, jaki nam oferują. Włoskie są  wybornym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku. Konieczne będą zatem przy anemii oraz w diecie każdego dziecka - są wsparciem dla ciągle rozwijającego się układu kostnego.

Reklama

Obfitują w pakiet witamin z grupy B, dzięki czemu będą stabilizowały system nerwowy, a do tego pomogą w tworzeniu przeciwciał i krwinek czerwonych.

Są skarbnicą witamin E potocznie nazywanej witaminą młodości. E to nic innego jak silny przeciwutleniacz, który będzie neutralizował działanie wolnych rodników w organizmie: nie tylko spowolni starzenie komórek, ale zadziała profilaktycznie - pozwoli chronić komórki przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.

Konieczne dla ciężarnych

Szczególnie polecane są kobietom ciężarnym - zawierają kwas foliowy niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Wymienione atuty dotyczą nie tylko orzechów, ale też tłoczonego z nich na zimno oleju. Nie mniej ważne, aby używać go bez podgrzewania - to nie jest olej do smażenia, ale doskonały dodatek do sałatek i innych fantazyjnych wariacji.

Co z tym mózgiem?

Nie tylko z uwagi na wymienione wyżej składniki mineralne, ale również  dzięki zawartości kwasu lanolinowego orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na ludzkie komórki nerwowe. Stąd orzechy polecane są szczególnie osobom nadpobudliwym, przemęczonym, zestresowanym i cierpiącym na bezsenność. 

Wielokierunkowe zasilanie pracy naszego centrum dowodzenia to suma wielu składników obecnych w orzechach włoskich. Przyczyniają się do tego wspomniane już: fosfor, miedź i mangan, ale nie mniejsze zasługi ma w tym względzie kwas linolenowy - tłuszcz z grupy wielonienasyconych. To z niego organizm ludzki produkuje kwasy omega-3, będące jednym z głównych budulców komórek mózgowych.  

Dbajmy o centrum dowodzenia. Cały organizm będzie lepiej funkcjonował.  


Ewa Koza, mam smak.com  

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: orzechy włoskie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy