Persymona: Hamuje rozwój komórek rakowych
Persymona nie bez przyczyny zaliczana jest do najzdrowszych egzotycznych owoców i produktów superfood. Kaki, bo pod taką nazwą również występuje, zawiera szereg wartości odżywczych, w tym minerałów, witamin i przeciwutleniaczy. Dzięki temu nie tylko wspomaga pracę całego organizmu, ale skutecznie chroni go przed chorobami. Japońscy naukowcy z Mie University potwierdzają, że regularne jedzenie persymony może hamować rozwój komórek rakowych! To tylko niektóre z cennych właściwości tego owocu. Jak jeszcze może zaskoczyć nas kaki?
Cenne właściwości persymony jako pierwsi docenili Chińczycy i Japończycy. Pierwotnie owoc ten był uprawiany wyłącznie w rejonach azjatyckich. Persymona znana jest również pod bardziej popularną nazwą - kaki. Obecnie znana jest na całym świecie. Na dużych plantacjach uprawia się ją w Azji i w południowej Europie.
Persymona rośnie na drzewie zwanym hurmy, które może osiągać nawet osiem metrów. Kaki charakteryzują podłużne, delikatne liście, a także owoc, który przypomina pomarańczowego pomidora. Owoc przybiera różne kolory, od jasnożółtego do mocno pomarańczowego. Oczywiście najsłodszą odmianą są najbardziej pomarańczowe owoce.
W smaku persymona jest słodka. Przypomina połączenie moreli i dojrzałego pomidora. Persymona jest owocem, który zdecydowanie wyróżnia się wyglądem i smakiem. Trudno się dziwić, że posiada liczne grono wiernych fanów. Kaki idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów lodowych, galaretek, ciast i sałatek. Można go jeść również na surowo. Z pewnością zachwyci swoim niecodziennym smakiem i poprawi humor.
Źródło cennych wartości odżywczych
Persymona to bogate źródło przeciwutleniaczy, błonnika, składników mineralnych, a także wielu witamin. W kaki znajdziemy aż trzy ważne dla naszego zdrowia przeciwutleniacze: epikatechinę, kwas galusowy i beta-karoten. Ponadto persymona, zawiera spore ilości magnezu, żelaza, fosforu, potasu, a także witamin: A i C. Trudno się dziwić, że kaki wykazuje tak wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości.
Przyjmuje się, że najcenniejsze właściwości wykazuje owoc persymony, choć Chińczycy używają również liści kaki do leczenia dolegliwości skóry. Persymona wykazuje wiele pozytywnych właściwości dla naszego zdrowia. Niektóre naprawdę zaskakują!
Doskonale wpływa na pracę układu trawiennego
Spora ilość błonnika w persymonie sprawia, że owoc usprawnia procesy trawienne, przyspiesza przemianę materii, redukuje zaparcia i poprawia perystaltykę jelit. Co za tym idzie? Kaki w odpowiednich dawkach zapobiega odkładaniu się tłuszczu i pomaga utrzymać zgrabną sylwetkę. Persymona zalecana jest szczególnie osobom, które chcą schudnąć. W 100 gramach owocu znajdziemy tylko 70 kalorii!
Leczy ukąszenia i przyspiesza gojenie się ran
Medycyna chińska od lat wykorzystuje owoce i liście kaki do łagodzenia ukąszeń i leczenia ran. Chińczycy stosowali okłady z liści persymony na miejsca ukąszone przez węża. Przeciwutleniacze, które zawiera persymona, przyspieszają gojenie się ran i wzmacniają skórę.
Obniża ciśnienie
Chińczycy wierzą, że napój z liści persymony może wydłużyć życie. Ta właściwość nie została jednak udowodniona. Naukowcy natomiast potwierdzają, że napar liści kaki obniża ciśnienie, wycisza umysł i zmniejsza poziom stresu. Ponadto, leczniczy napój poprawia przepływ krwi o organizmie, zapobiega jej krzepliwości i wzmacnia serce. Nie bez powodu Chińczycy wierzą, że persymona wydłuży im życie!
Hamuje procesy starzenia
Kaki nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale także na urodę. To zasługa przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia i sprawiają, że skóra na długo pozostaje gładka, jędrna i nawilżona. Kaki poprawia również kondycję włosów i paznokci. Jeśli masz możliwość przygotowania maseczki na włosy z persymony, z pewnością nie pożałujesz efektów jej zastosowania.
Wzmacnia wzrok
Tę właściwość persymona zawdzięcza karotenoidom, które odpowiedzialne są za zdrowy wzrok. Owoc kaki zawiera cenny beta-karoten, który wzmacnia wzrok i poprawia jego ostrość. Ponadto, chroni oczy przed poważnymi schorzeniami: zaćmą, zapaleniem spojówek czy zwyrodnieniu plamki żółtej.
Badania naukowców z Mie University potwierdziły, że liście i owoce persymony hamują rozwój komórek rakowych. Badacze dowiedli swoich tez, przeprowadzając eksperyment na komórkach białaczki, które weszły w reakcję ze związkami zawartymi w persymonie. Wynik badania był zaskakujący - substancje obecne w kaki hamowały rozwój komórek rakowych. Naukowcy przypuszczają, że persymona wykazuje podobne działanie na komórki wielu nowotworów.
Gdzie kupić persymonę?
Owoc można dostać w dużych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz w dobrze zaopatrzonych sklepach z warzywami i owocami. Jedna sztuka kaki to zazwyczaj koszt około dwóch złotych.