Reklama

Pestki dyni - źródło leczniczych właściwości

Większość dietetyków twierdzi, że dynia to jedno z najzdrowszych warzyw, które powinno być nieodłącznym elementem naszej diety. Jej spożywanie działa wyjątkowo pozytywnie na zdrowie, jak i urodę. Najwięcej dobroczynnych właściwości wykazują pestki dyni. Są źródłem cennych minerałów i witamin, które zapewniają prawidłową pracę organizmowi oraz wzmacniają jego odporność. Ponadto, wspomagają leczenie cukrzycy i bezsenności, poprawiają kondycję seksualną mężczyzn, a także przyspieszają spalanie tłuszczu.To tylko niektóre z cennych właściwości pestek dyni. Jak jeszcze wpływają na nasze zdrowie? O tym poniżej.

Cenny skład

Pestki dyni swoje właściwości zawdzięczają cennym składnikom. Są bogatym źródłem białka, tłuszczy, błonnika, kwasu foliowego, a także węglowodanów i minerałów. Pestki dyni zawierają również spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i kilku innych ważnych dla organizmu minerałów. Są również bogactwem kwasów wielonienasyconych: omega-3 i omega-6. Ponadto, w pestkach dyni znajdziemy całą gamę witamin, które poprawiają pracę naszego organizmu, wzmacniają go, a także pozytywnie wpływają na urodę. Mowa tutaj głównie o witaminach: A, B6, C, E i K. Nic dziwnego, że pestki dyni działają wyjątkowo pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Jak konkretnie?

Reklama

Oto kilka dobroczynnych właściwości pestek dyni:

Poprawiają sprawność seksualną mężczyzn

Dzięki sporej zawartości cynku pestki dyni uznawane są za naturalny produkt, który znacznie poprawia kondycję seksualną mężczyzn. Cynk jest niezbędnym minerałem do prawidłowego funkcjonowania męskiego układu rozrodczego. Ponadto, ten cenny minerał poprawia jakość męskiego nasienia, zwiększa płodność, a także stymuluje wydzielanie testosteronu. Udowodniono również, że regularne spożywanie pestek dyni przez mężczyzn może zapobiec zapaleniu i przerostowi prostaty. Jaki z tego wniosek? Cynk powinien być niezbędnym elementem diety każdego mężczyzny.

Wzmacniają zdrowie psychiczne

Dzięki sporej ilości magnezu i tryptofanu, które odpowiedzialne są za produkcję serotoniny – hormonu szczęścia, pestki dyni pomagają utrzymać prawidłową kondycję psychiczną. Eliminują wydzielanie kortyzolu i zmniejszają nadmiar stresu. Ponadto, wspomagają spokojny i wydajny sen.

Przyspieszają trawienie i spalają tłuszcz

Pestki dyni są wyjątkowo cennym źródłem błonnika, który usprawnia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm. W konsekwencji szybciej spalamy tłuszcz i utrzymujemy szczupłą sylwetkę. Jedzenie pestek dyni zaleca się szczególnie osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów lub które zmagają się z otyłością i nadwagą. Pestki dyni pomogą również na różnego rodzaju dolegliwości trawienne.

Wzmacniają układ odpornościowy

Systematycznie jedzone pestki dyni wzmacniają również odporność organizmu, chroniąc nas przed chorobami. Odpowiedzialne za to są głównie kwasy tłuszczowe omega-3, a także przeciwutleniacze, których spore ilości znajdziemy w pestkach dyni. Niewątpliwie ten cenny produkt powinien być elementem każdej, a szczególnie jesiennej, diety.

Poprawiają pracę serca

Błonnik, zdrowe tłuszcze i antyoksydanty obecne w pestkach dyni pozytywnie wpływają również na kondycję i pracę serca, a także na cały układ sercowo-naczyniowy. Te cenne substancje zapobiegają chorobom wieńcowym, zawałowi serca, udarom, a także obniżają poziom złego cholesterolu we krwi.

Działają przeciwgrzybiczo

W pestkach dyni znajdziemy również cenne związki zwane lignanami, które regulują wydzielanie hormonów. Lignany wzmacniają odporność organizmu i skutecznie eliminują z niego drobnoustroje. W efekcie chronią organizm przed atakami pasożytów i grzybów.

Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci

Obecność sporej ilości witamin: A, B6 i E sprawia, że pestki dyni działają bardzo korzystnie również na urodę. Regularnie spożywane wzmacniają włosy, paznokcie, a także wygładzają skórę. Pestki dyni działają również detoksykująco na organizm, dzięki czemu eliminują szkodliwe substancje, negatywnie wpływające na nasz wygląd.

Działają przeciwcukrzycowo

Właściwości przeciwcukrzycowe pestek dyni zostały potwierdzone przez naukowców. Badacze dowiedli, że olej zawarty w surowych nasionach dyni wykazuje działanie przeciwhiperglikemiczne w cukrzycy typu drugiego. Oznacza to, że pestki dyni mogą być stosowane jako naturalny środek leczący tę chorobę.

Jak jeść pestki dyni?

Pestki dyni najlepiej jeść w surowej postaci, gdyż właśnie w takiej zawierają najwięcej wartości odżywczych. Jedz je „solo” lub dodawaj do musli, koktajli, sałatek lub przekąsek na zimno. Choć pestki dyni to bardzo zdrowy produkt, należy go spożywać w umiarkowanych ilościach, ponieważ jest kaloryczny. W 100 gramach pestek dyni znajdziemy około 559 kalorii. Dawka codziennego spożycia nie powinna przekroczyć 30 gramów.

Szczególnie jesienią warto pamiętać o włączaniu do diety produktów bogatych w cenne wartości odżywcze. Jednym z nich są niewątpliwie pestki dyni. Ta wyjątkowo zdrowa przekąska wzbogaci każde danie i wzmocni zdrowie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy