Reklama

​Pięć produktów, które pomogą obniżyć poziom cukru we krwi

Cukrzyca jest dziś prawdziwą plagą i, co najgorsze, dotyka coraz młodszych ludzi, nie pomijając dzieci. Jak wynika z licznych badań, ogromny wpływ na rozwój cukrzycy typu II ma nasz styl życia, w szczególności model żywienia.

Wysokoprzetworzona, niskobłonnikowa dieta to prosta droga do rozwoju cukrzycy, w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej i zamiłowaniem do słodyczy - wręcz ekspresowa. Na szczęście nigdy nie jest za późno na zmiany. Po jakie produkty sięgać, by obniżyć poziom cukru we krwi? Przedstawiamy najsilniejszą piątkę!

Topinambur pomoże obniżyć poziom cukru we krwi

Wciąż zbyt mało popularny w polskiej kuchni topinambur, jest już powszechnie dostępny w sprzedaży. Znajdziemy go w sklepach ze zdrową żywnością, stacjonarnych wielkopowierzchniowych i w sprzedaży on-line. Warto go poszukać, zwłaszcza w trosce o unormowanie poziomu cukru we krwi.

Reklama

Bulwy topinamburu są jednym z dwóch najcenniejszych (obok korzeni cykorii) źródeł inuliny - wielocukru o niezliczonych korzyściach dla zdrowia.

Inulina nie jest rozpuszczana w ludzkim organizmie, dlatego w jelitach działa jak błonnik. Jest niskokaloryczna. Obecna w posiłku przyspiesza moment, w którym pojawia się uczucie sytości. I utrwala je. Zapobiega więc jednocześnie przejadaniu się (zjadaniu zbyt dużych porcji), jak i podjadaniu między posiłkami. Ma też korzystny wpływ na metabolizm cukrów, spowalnia ich wchłanianie i obniża indeks glikemiczny całego posiłku, a tym samym poziom glukozy we krwi.

Topinambur powinien jak najczęściej pojawiać się na talerzach osób z insulinoopornością i cukrzycą. A także genetycznie obciążonych tą chorobą.

Zobacz także: Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym

Pieczywo pełnoziarniste pomoże obniżyć poziom cukru we krwi

Najważniejszą sprawą w trosce o obniżenie poziomu cukru we krwi jest redukowanie, najlepiej do minimum, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Zjedzenie kajzerki z wysoko słodzonym dżemem zamiast kilku kostek czekolady to żadna różnica. Jedno i drugie jest bombą cukrów prostych.

Zależy ci na poprawie parametrów krwi? Sięgaj po dobrej jakości pieczywo pełnoziarniste. Jedz je w małych porcjach. To najlepszy sposób na zaopatrzenie organizmu w niezbędną do funkcjonowania energię, bez nakłaniania go do magazynowania zapasów w tkance tłuszczowej. Ta rozrasta się najszybciej, gdy jemy rzadko, pochłaniając wielkie posiłki.

To niezawodna metoda na rozwój nadwagi i otyłości, które predysponują do zaburzeń metabolicznych, w tym cukrzycy typu II.

Pieczywo pełnoziarniste ma niski indeks glikemiczny i niższą, niż białe, zawartość węglowodanów. Syci, bo obfituje w znaczne dawki błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów i usprawnia metabolizm.

Sprawdź również: Jak żyć z cukrzycą? Oto 10 przykazań dla cukrzyka

Migdały i orzechy pomogą obniżyć poziom cukru we krwi

Zarówno orzechy, jak i migdały są produktami wysokokalorycznymi, ale nie są to - jak w przypadku słodyczy i produktów ciastkarskich - puste kalorie. Wciąż nie możesz wyeliminować nawyku podjadania między posiłkami? Zamiast rujnujących zdrowie i sylwetkę słodyczy, zjedz warzywo, owoc lub - nie częściej niż raz dziennie - garść orzechów.

Spożywane regularnie i w małych porcjach orzechy zmniejszają ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu II. Są też zalecane dla osób z już zdiagnozowanym zbyt wysokim poziomem cukru we krwi. Sprzyjają jego normowaniu.

Orzechy są skarbnicą najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów.

Rośliny strączkowe pomogą obniżyć poziom cukru we krwi

Osoby obciążone cukrzycą i insulinoopornością są narażone na wyższe ryzyko schorzeń kardiologicznych. Masz zbyt wysoki poziom cukru we krwi? Działaj! Najlepszą metodą jest zawsze profilaktyka. Z myślą o zdrowym sercu i w trosce o unormowanie poziomu cukru we krwi wymieniaj (jak najczęściej) mięso na rośliny strączkowe. Dlaczego to takie ważne?

Produkty mięsne obfitują w tłuszcze zwierzęce, które są obciążające dla serca. Zastępując je fasolą, grochem, soczewicą i ciecierzycą dostarczamy do organizmu białko pozbawione niezdrowych tłuszczów. Dodatkowo rośliny strączkowe są cennym źródłem błonnika pokarmowego, który ma szereg zalet metabolicznych. Obecne w diecie strączki opóźnią wchłanianie cukrów, poprawią kontrolę glikemii i zmniejszą ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca. 

Ocet jabłkowy pomoże obniżyć poziom cukru we krwi

Ocet jabłkowy zyskuje coraz szersze grono zwolenników, zwłaszcza wśród osób dbających o sylwetkę. Ma wysoką zawartość składników odżywczych i substancji aktywnych biologicznie. Picie wody z dodatkiem octu jabłkowego (1-2 łyżki na szklankę wody) chroni przed rozwojem cukrzycy i insulinooporności. Pomaga też obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę i zapobiega dużym wahaniom glukozy we krwi.

***

Zobacz także:

7 ziół, które pomogą obniżyć poziom cukru we krwi

Innowacyjny gadżet do bezigłowego pomiaru poziomu glukozy

Hiperglikemia. Wysoki poziom cukru we krwi - nie tylko w cukrzycy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: glukoza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy