Reklama

Pięć produktów, które poprawią ci humor jesienią

Wraz z końcem wakacji zauważamy u siebie gorszy nastrój i brak energii do działania. Jak temu zapobiec? Zmodyfikować codzienną dietę i wprowadzić do niej pięć produktów, które pomogą zwalczyć jesienną chandrę.

Migdały

Migdały to cenne źródło magnezu - tak niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Garść migdałów zaspokaja prawie 70% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. 

Najnowsze badania wykazały, że magnez może być wykorzystywany w leczeniu nawet cięższych stanów depresyjnych, zapobiega on również nawrotom nerwicy. 

Czekolada

Czekolada to bogate źródło magnezu, zawiera również fenyloetyloaminę, która podnosi poziom endorfin w organizmie. Nie bez znaczenia jest również spora zawartość cukru oraz tłuszczów, które szybko poprawiają humor i "stawiają na nogi". Jeśli dbasz o sylwetkę, wybieraj czekoladę gorzką z dużą zawartością prawdziwego kakao. 

Reklama

Pieczarki

Ten niepozorny produkt to bogate źródło niacyny, czyli witaminy B3. B3 pełni w organizmie bardzo ważną rolę - jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego. Wpływa również na poprawę odporności oraz może dodawać pewności siebie i obniżać poziom lęku.

Niedobór B3 ma ogromny wpływ na pogorszenie nastroju, nieleczony może nawet doprowadzić do depresji. 

Dynia

Jesienią warto jeść jej jak najwięcej. Dynia to bogate źródło cynku, który bierze udział w przekształcaniu tryptofanu w serotoninę - hormon szczęścia! 

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie to bogate źródło selenu - już trzy sztuki zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Selen zwalcza zmęczenie i uczucie niepokoju, skutecznie zapobiega również stanom depresyjnym. 

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama