Reklama

Reklama

Pieprzówka, czyli nalewka z pieprzu: Na co pomaga?

Nalewka na bazie pieprzu to nie trunek, którym można raczyć gości, ale specyfik, który skutecznie pomaga uporać się z problemami żołądkowymi i przeziębieniem. Pieprzówka, wódka z pieprzu, nalewka pieprzowa — tynktura ta występuje pod różnymi nazwami, jednak przepis na jej przygotowanie jest zawsze ten sam — jak zrobić nalewkę z pieprzu? Na co pomoże?

Nalewka pieprzowa: Na co pomaga?

Któż z nas skarżąc się na problemy trawienne, nie usłyszał choć raz, by napić się wódki z pieprzem? To znany od pokoleń środek, który w postaci pieprzówki działa o wiele efektywniej. Nalewka pieprzowa jest przygotowywana na bazie popularnych przypraw. Zarówno ziele angielskie, jak i pieprz pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwiają organizmowi trawienie. Tynktura, czyli lecznicza nalewka, wspiera układ trawienny, przynosi ulgę przy niestrawności, nudnościach, zaparciach i biegunkach.

Nalewkę pieprzową warto pić w okresie przeziębienia. Zawarta w pieprzu piperyna wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wykazano, że piperyna ułatwia wchłanianie przez organizm prowitaminy A, witaminy C, B oraz selenu. 

Reklama

Pieprzówka może być też pomocna przy odchudzaniu, jako jeden z elementów diety i ćwiczeń fizycznych. Piperyna pobudza procesy termogenezy i lipolizy, w trakcie których organizm przetwarza tkankę tłuszczową na energię. Istnieją także badania, które wskazują na możliwość zakłócania przez piperynę procesu tworzenia się takich komórek.

Pieprzówka: Przepis

Nie potrzeba wielu składników, aby powstała pieprzówka: wódka, pieprz i ziele angielskie to wszystko, czego potrzeba. Oto jak przygotować domową nalewkę z pieprzu.

Składniki

  • 1 litr 45 proc. wódki
  • 20 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Połowę ziaren pieprzu rozgnieść w moździerzu, wrzucić do butelki z wódką wraz z pozostałym pieprzem i zielem angielskim. Następnie szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować nalewkę pieprzową przez gazę lub bibułę filtracyjną zlać do butelki i szczelnie zamknąć. 

Można także wrzucić pieprz w całości, wówczas nalewka powinna macerować się dwa tygodnie. Tak przygotowana pieprzówka nie wymaga filtrowania. 

Nalewka z pieprzu: Dawkowanie i przeciwwskazania

Choć niektórzy koneserzy spożywają pieprzówkę, jak inne trunki, to jednak należy zaznaczyć, że jest to przede wszystkim tynktura — nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach, bo zamiast pomóc, może zaszkodzić na żołądek. Nie powinny przyjmować je kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby borykające się z wrzodami żołądka bądź te, które nie mogą z różnych względów przyjmować alkoholu.

W innych przypadkach należy rozcieńczyć 10 - 20 kropli pieprzówki w łyżce wody i wypić, gdy pojawią się problemy żołądkowe. Rozcieńczoną nalewkę można też przyjmować raz dziennie, jeśli ma posłużyć jako środek na przeziębienie, wsparcie odporności czy odchudzanie.

***
Zobacz więcej


Domowe wyroby alkoholowe. Kiedy są nielegalne? 

Pijesz alkohol? Grozi ci uszkodzenie mózgu!

Tybetańska nalewka z czosnku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje