Pieprzówka, czyli nalewka z pieprzu: Na co pomaga?
Nalewka na bazie pieprzu to nie trunek, którym można raczyć gości, ale specyfik, który skutecznie pomaga uporać się z problemami żołądkowymi i przeziębieniem. Pieprzówka, wódka z pieprzu, nalewka pieprzowa — tynktura ta występuje pod różnymi nazwami, jednak przepis na jej przygotowanie jest zawsze ten sam — jak zrobić nalewkę z pieprzu? Na co pomoże?
Któż z nas skarżąc się na problemy trawienne, nie usłyszał choć raz, by napić się wódki z pieprzem? To znany od pokoleń środek, który w postaci pieprzówki działa o wiele efektywniej. Nalewka pieprzowa jest przygotowywana na bazie popularnych przypraw. Zarówno ziele angielskie, jak i pieprz pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu ułatwiają organizmowi trawienie. Tynktura, czyli lecznicza nalewka, wspiera układ trawienny, przynosi ulgę przy niestrawności, nudnościach, zaparciach i biegunkach.
Nalewkę pieprzową warto pić w okresie przeziębienia. Zawarta w pieprzu piperyna wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wykazano, że piperyna ułatwia wchłanianie przez organizm prowitaminy A, witaminy C, B oraz selenu.
Pieprzówka może być też pomocna przy odchudzaniu, jako jeden z elementów diety i ćwiczeń fizycznych. Piperyna pobudza procesy termogenezy i lipolizy, w trakcie których organizm przetwarza tkankę tłuszczową na energię. Istnieją także badania, które wskazują na możliwość zakłócania przez piperynę procesu tworzenia się takich komórek.
Nie potrzeba wielu składników, aby powstała pieprzówka: wódka, pieprz i ziele angielskie to wszystko, czego potrzeba. Oto jak przygotować domową nalewkę z pieprzu.
Połowę ziaren pieprzu rozgnieść w moździerzu, wrzucić do butelki z wódką wraz z pozostałym pieprzem i zielem angielskim. Następnie szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować nalewkę pieprzową przez gazę lub bibułę filtracyjną zlać do butelki i szczelnie zamknąć.
Można także wrzucić pieprz w całości, wówczas nalewka powinna macerować się dwa tygodnie. Tak przygotowana pieprzówka nie wymaga filtrowania.
Choć niektórzy koneserzy spożywają pieprzówkę, jak inne trunki, to jednak należy zaznaczyć, że jest to przede wszystkim tynktura — nie należy spożywać jej w nadmiernych ilościach, bo zamiast pomóc, może zaszkodzić na żołądek. Nie powinny przyjmować je kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby borykające się z wrzodami żołądka bądź te, które nie mogą z różnych względów przyjmować alkoholu.
W innych przypadkach należy rozcieńczyć 10 - 20 kropli pieprzówki w łyżce wody i wypić, gdy pojawią się problemy żołądkowe. Rozcieńczoną nalewkę można też przyjmować raz dziennie, jeśli ma posłużyć jako środek na przeziębienie, wsparcie odporności czy odchudzanie.
***
Zobacz więcej
Domowe wyroby alkoholowe. Kiedy są nielegalne?
Pijesz alkohol? Grozi ci uszkodzenie mózgu!