Pierzga pszczela: Jak ją stosować?
Produkty pszczele, takie jak miód czy pyłek, są jednymi z najzdrowszych, jakie dostępne są na rynku. Do tego znanego duetu warto dołączyć również pierzgę pszczelą, która właściwościami wcale nie odstaje od wymienionych specjałów, za to jest bardzo cenna dla owadów, jak i ludzi. To nie tylko solidna dawka witamin czy minerałów, ale produkt, który z całą pewnością wesprze odporność i pomoże zwalczyć typowe, zimowe infekcje. Jak stosować pierzgę pszczelą? Przekonajmy się.
Pierzga pszczela to jeden z produktów, który powstaje w ulu. To mieszanina pyłku kwiatowego, miodu oraz śliny owadów, który jest formowany w grudki o nieregularnym kształcie i najczęściej przyjmuje ciemnobrązową barwę. Jaką funkcję spełnia pierzga? Uznawana jest za podstawowy pokarm owadów mieszkających w ulu, szczególnie tych, które karmią larwy. Aby produkt spełniał swoją funkcję i nie psuł się szybko, zachodzi podczas produkcji fermentacja mlekowa, która sprawia, że pierzga jest trwała, ale dodatkowo spełnia zdrowotny aspekt. Niestety, pozyskiwanie pierzgi pszczelej nie jest bardzo wydajne i ilość z jednego ula uzależniona jest nie tylko od ilości znajdujących się w nim pszczół, ale także od ich kondycji. To przedkłada się również na koszty, jakie trzeba ponieść z okazji zakupu pierzgi pszczelej.
Co sprawia, że pierzga pszczela jest tak wyjątkowa? To zasługa znajdujących się w niej składników, których lista jest naprawdę długa. Zacząć trzeba od wymienienia znajdujących się w niej witamin: A (chroni przed promieniowaniem UV oraz korzystnie działa na kondycję skóry i włosów), z grupy B (działają holistycznie na organizm, ale najbardziej na układ nerwowy i krążenia), C (wzmacnia odporność i uelastycznia naczynia krwionośne) oraz K (ma działanie przeciwzapalne i zapobiega degradacji naczyń krwionośnych).
Nie wolno zapominać o minerałach: fosfor pomaga w syntezie wapnia i oddziałuje na układ kostny, natomiast żelazo może zapobiegać anemii i wzmacniać krew. Z dobroczynnych pierwiastków godne wspomnienia są również krzem (wspiera kondycję skóry), cynk (poprawia odporność), potas (działa korzystnie na mięśnie i pracę serca) czy miedź (poprawia wchłanianie żelaza i działa korzystnie na odporność).
Jeśli ktoś myśli, że na witaminach i minerałach kończą się właściwości pierzgi pszczelej, to jest w grubym błędzie. To także źródło węglowodanów, białek, aminokwasów oraz nienasyconych tłuszczów, które działają z korzyścią dla naszego zdrowia. Z tego względu pierzga pszczela poprawia kondycję i wydolność całego organizmu. Stosowanie jej zapewnia solidny zastrzyk energii, pomaga wspierać układ nerwowy, w tym pamięć i koncentrację, a także - za sprawą fermentacji mlekowej - aktywnie poprawić funkcjonowanie jelit.
Zobacz także: Zapotrzebowanie kaloryczne - jak je obliczyć?
Stosowanie pierzgi pszczelej jest na ogół bezpieczne i nie wywołuje negatywnych konsekwencji. Można zażywać ją w preparatach aptecznych, jako suplement diety, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaopatrzyć się w nią i przyjmować samodzielnie. Jak stosować pierzgę pszczelą? Najlepiej rozpuścić łyżkę w letniej wodzie (nie cieplejszej niż 40 stopni Celsjusza) i wypić jednorazowo w ciągu dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać pierzgę do herbaty, ale musimy pamiętać, że wysoka temperatura niweluje jej działanie.
Wydawać się może, że pierzga pszczela jest produktem bezpiecznym i jej stosowanie to same korzyści. Niestety, istnieje grupa osób, która nie może czerpać z jej dobrodziejstwa. Kto powinien się jej wystrzegać? Przede wszystkim osoby, które są uczulone na produkty pszczele, ponieważ mogą występować silne reakcje alergiczne.
To samo dotyczy diabetyków. Obecność węglowodanów, w tym cukrów prostych, błyskawicznie podnosi poziom glukozy, co może wiązać się z negatywnymi konsekwencjami.
Zobacz także:
Produkty, które przyczyniają się do raka płuc. Na liście m.in. pierogi!