Reklama

Pierzga pszczela: Jak ją stosować?

Produkty pszczele, takie jak miód czy pyłek, są jednymi z najzdrowszych, jakie dostępne są na rynku. Do tego znanego duetu warto dołączyć również pierzgę pszczelą, która właściwościami wcale nie odstaje od wymienionych specjałów, za to jest bardzo cenna dla owadów, jak i ludzi. To nie tylko solidna dawka witamin czy minerałów, ale produkt, który z całą pewnością wesprze odporność i pomoże zwalczyć typowe, zimowe infekcje. Jak stosować pierzgę pszczelą? Przekonajmy się.

Czym jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela to jeden z produktów, który powstaje w ulu. To mieszanina pyłku kwiatowego, miodu oraz śliny owadów, który jest formowany w grudki o nieregularnym kształcie i najczęściej przyjmuje ciemnobrązową barwę. Jaką funkcję spełnia pierzga? Uznawana jest za podstawowy pokarm owadów mieszkających w ulu, szczególnie tych, które karmią larwy. Aby produkt spełniał swoją funkcję i nie psuł się szybko, zachodzi podczas produkcji fermentacja mlekowa, która sprawia, że pierzga jest trwała, ale dodatkowo spełnia zdrowotny aspekt. Niestety, pozyskiwanie pierzgi pszczelej nie jest bardzo wydajne i ilość z jednego ula uzależniona jest nie tylko od ilości znajdujących się w nim pszczół, ale także od ich kondycji. To przedkłada się również na koszty, jakie trzeba ponieść z okazji zakupu pierzgi pszczelej. 

Reklama

Co można znaleźć w pierzdze pszczelej?

Co sprawia, że pierzga pszczela jest tak wyjątkowa? To zasługa znajdujących się w niej składników, których lista jest naprawdę długa. Zacząć trzeba od wymienienia znajdujących się w niej witamin: A (chroni przed promieniowaniem UV oraz korzystnie działa na kondycję skóry i włosów), z grupy B (działają holistycznie na organizm, ale najbardziej na układ nerwowy i krążenia), C (wzmacnia odporność i uelastycznia naczynia krwionośne) oraz K (ma działanie przeciwzapalne i zapobiega degradacji naczyń krwionośnych).

Nie wolno zapominać o minerałach: fosfor pomaga w syntezie wapnia i oddziałuje na układ kostny, natomiast żelazo może zapobiegać anemii i wzmacniać krew. Z dobroczynnych pierwiastków godne wspomnienia są również krzem (wspiera kondycję skóry), cynk (poprawia odporność), potas (działa korzystnie na mięśnie i pracę serca) czy miedź (poprawia wchłanianie żelaza i działa korzystnie na odporność).

Pierzga pszczela: Nie tylko witaminy i minerały

Jeśli ktoś myśli, że na witaminach i minerałach kończą się właściwości pierzgi pszczelej, to jest w grubym błędzie. To także źródło węglowodanów, białek, aminokwasów oraz nienasyconych tłuszczów, które działają z korzyścią dla naszego zdrowia. Z tego względu pierzga pszczela poprawia kondycję i wydolność całego organizmu. Stosowanie jej zapewnia solidny zastrzyk energii, pomaga wspierać układ nerwowy, w tym pamięć i koncentrację, a także - za sprawą fermentacji mlekowej - aktywnie poprawić funkcjonowanie jelit. 

Zobacz także: Zapotrzebowanie kaloryczne - jak je obliczyć?

Pierzga pszczela: Jak stosować?

Stosowanie pierzgi pszczelej jest na ogół bezpieczne i nie wywołuje negatywnych konsekwencji. Można zażywać ją w preparatach aptecznych, jako suplement diety, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaopatrzyć się w nią i przyjmować samodzielnie. Jak stosować pierzgę pszczelą? Najlepiej rozpuścić łyżkę w letniej wodzie (nie cieplejszej niż 40 stopni Celsjusza) i wypić jednorazowo w ciągu dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać pierzgę do herbaty, ale musimy pamiętać, że wysoka temperatura niweluje jej działanie.

Kto nie może sięgać po pierzgę pszczelą?

Wydawać się może, że pierzga pszczela jest produktem bezpiecznym i jej stosowanie to same korzyści. Niestety, istnieje grupa osób, która nie może czerpać z jej dobrodziejstwa. Kto powinien się jej wystrzegać? Przede wszystkim osoby, które są uczulone na produkty pszczele, ponieważ mogą występować silne reakcje alergiczne. 

To samo dotyczy diabetyków. Obecność węglowodanów, w tym cukrów prostych, błyskawicznie podnosi poziom glukozy, co może wiązać się z negatywnymi konsekwencjami.

Zobacz także:

Produkty, które przyczyniają się do raka płuc. Na liście m.in. pierogi!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierzga pszczela
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy