Produkty, które przyczyniają się do raka płuc. Na liście m.in. pierogi!
Rak płuc najczęściej bywa kojarzony z nałogowym paleniem. Jednak okazuje się, że nie tylko papierosy mogą się do niego przyczynić. Istnieje pewna grupa produktów spożywczych, których należy unikać, aby nie narażać się na ryzyko tej śmiertelnej choroby. Co znajduje się wśród nich?
Na Uniwersytecie Teksas w Houston przeprowadzono badania, które miały odpowiedzieć na pytanie, jak spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym wpływa na rozwój raka płuc. Naukowcy porównali nawyki żywieniowe osób zdrowych i tych cierpiących na nowotwór płuc.
Z badań wynika, że uczestnicy, którzy spożywali żywność o najwyższym indeksie glikemicznym, byli prawie 50 procent bardziej narażeni na nowotwór płuc niż osoby z dietą o najniższym wskaźniku. Z kolei u osób niepalących, których jadłospis miał wysoki indeks glikemiczny, ryzyko raka rosło dwukrotnie.
Indeks glikemiczny to klasyfikacja produktów według ich wpływu na stężenie glukozy we krwi w ciągu 2-3 godzin po spożyciu. Wskaźnik ten obejmuje tylko zawartość węglowodanów, ponieważ białka i tłuszcze nie wpływają w znacznym stopniu na poziom cukru.
Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych
Do produktów o najwyższym indeksie glikemicznym należą m.in.:
- artykuły garmażeryjne takie jak pierogi, pyzy czy krokiety
- makaron
- ryż
- kasza
- mąka
- piwo
- białe pieczywo
- płatki kukurydziane
- arbuz
- marchewka
- daktyle
- dynia
Czytaj więcej: Rak płuc. Długotrwały kaszel to powód do wszczęcia alarmu
***