Pitaja – superowoc o cennych właściwościach
Pitaja, zwana popularnie „smoczym owocem”, nie bez powodu zaliczana jest do najpiękniejszych i najzdrowszych owoców. Jej mocno różowa skórka i biały miąższ pokryty czarnymi pestkami robią wrażenie na każdym, kto pierwszy raz ujrzy pitaję. Prócz oryginalnego wyglądu pitaję wyróżniają także specyficzny smak oraz skład bogaty w większość składników odżywczych, które zapewniają nam zdrowie. Nic dziwnego, że smoczy owoc szybko znalazł się w grupie superfood. Dlaczego jest tak cenny dla naszego zdrowia i w jakiej formie najlepiej go jeść? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Pitaja należy do owoców z roślin kaktusowatych. Uprawiana jest głównie w Azji Południowo-Wschodniej, Meksyku, Izraelu oraz w Ameryce Środkowej i Południowej. Pitaja nazywana jest również „królową nocy” lub „księżycowym kwiatem”, ponieważ kwitnie wyłącznie po zmroku. Jej owoc zwany jest powszechnie „smoczym owocem”.
Pitaja zaliczana jest do najpiękniejszych i najzdrowszych owoców. Można ją spotkać w trzech postaciach:
1. Owoc cechuje mocno różowa skórka, z której odchodzą lekko szpiczaste jasnozielone liście. Miąższ owocu jest biały i pokryty charakterystycznymi czarnymi kropkami – pestkami pitaji.
2. Owoc ma mocno różową skórkę, ale bordowe wnętrze. W miąższu również występują charakterystyczne pestki.
3. Trzeci typ pitaji cechują biały miąższ z pestkami i żółto-zielona skórka.
Tylko 50 kalorii
Pitaja jest jednym z najmniej kalorycznych owoców. W 100 gramach znajdziemy jedynie 50 kalorii. Jednocześnie smoczy owoc jest bardzo syty, mimo że zawiera spore ilości wody.
Pitaja to jeden z owoców, w których znajdziemy najwięcej cennych dla naszego organizmu wartości odżywczych. 100 gramów pitaji dostarczy organizmowi:
• trzy gramy błonnika;
• półtora grama białka;
• 0,4 grama tłuszczu;
• 11 gramów węglowodanów;
• 20 miligramów witaminy C;
• około dziewięć miligramów wapnia;
• ponad 20 miligramów fosforu.
• kilka miligramów: niacyny, witaminy B6, żelaza i tiaminy.
To dzięki tym składnikom odżywczym pitaja wykazuje szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości, na przykład:
Wzmacnia układ krwionośny i serce
Dzięki zawartym w pitaji związkom betalainowym owoc ten uznawany jest za silny przeciwutleniacz. Udowodniono, że betalainy hamują proces utleniania lipidów, chronią układ krwionośny i poprawiają jego pracę. Ponadto, regularnie jedzony smoczy owoc wzmacnia serce i chroni go przed chorobami. Pitaja zalecana jest osobom, które cierpią na nawracającą anemię, mają problemy z sercem lub przeszły zawał.
Chroni przed otyłością i wspomaga odchudzanie
Chińscy naukowcy z Zhejiang University w Hangzhou dowiedli, że związki, które zawiera pitaja, mogą chronić przed otyłością oraz powiązanymi z nią schorzeniami. Ponadto, te same związki przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i wspomagają odchudzenia. Badacze przeprowadzili eksperyment na myszach, które były na diecie wysokotłuszczowej. Zwierzętom przez kilka dni podawano wyciąg z pitaji. Badania wykazały, że myszy straciły na wadze, a ponadto wzmocniła się ich odporność. Według chińskich naukowców odpowiedzialne są za to wspomniane betalainy.
Pitaja to - jak wspomnieliśmy - niskokaloryczny owoc. Zawiera jednak sporo błonnika, który przyspiesza przemianę materii, jednocześnie wspomagając odchudzanie. Jeśli szukasz pysznego egzotycznego owocu, który umili twoje podniebienie, a jednocześnie pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów, pitaja będzie strzałem w dziesiątkę!
Odżywia i nawilża skórę
Pitaja niedawno znalazła również swoje zastosowanie w kosmetyce. Smoczy owoc wykorzystuje się jako dodatek do kremów, maseczek i peelingów do twarzy. Pitaja wykazuje głównie działanie nawilżające i odżywcze, jeśli chodzi o skórę. Łatwo się o tym przekonać, stosując okład na twarz ze świeżej pitaji. Wystarczy pokroić owoc w cienkie plasterki, a następnie nałożyć je na twarz. Skóra będzie gładsza i bardziej promienna. Udowodniono również, że pitaja hamuje proces starzenia się i wygładza zmarszczki.
Smoczy owoc można znaleźć obecnie w wielu supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Cena pitaji to zazwyczaj kilkanaście złotych za kilogram.
Jak rozpoznać dojrzałą pitaję?
Dojrzały smoczy owoc powinien mieć gładką i miękką skórkę. Jeśli jest twardy, to znak, że nie nadaje się jeszcze do spożycia.
Jak jeść pitaję?
Pitaja doskonale smakuje zarówno w postaci samego owocu, jak i dodatku do deserów i sałatek. Jej miąższ jest słodko-kwaśny w smaku i delikatny w konsystencji. Pitaję można również wykorzystać do dekoracji potraw.