Płaski brzuszek w 7 dni

Zawsze jest dobry czas, by zadbać o figurę, ale lato szczególnie sprzyja dietom tak prostym i skutecznym jak nasza kuracja.

Łatwe zasady:

1. Tuż po przebudzeniu wypij szklankę przegotowanej wody z plasterkiem cytryny, by pobudzić wydzielanie soków trawiennych. Śniadanie zjedz pół godziny później.

Reklama

2. Jedz pięć niewielkich posiłków co 3 godziny, by zmusić żołądek do intensywnej pracy.

3. Powoli żuj każdy kęs. Tak prędzej zaspokoisz głód i nie zjesz zbyt dużo na jeden posiłek.

4. Dostarczaj organizmowi błonnik, by usprawnić pracę jelit. Włącz do diety spalacze tłuszczu.

5. Pomiędzy posiłkami wypijaj około dwóch litrów wody, w ten sposób oczyszczasz organizm.

6. Wyeliminuj z diety produkty wzdymające i wysokokaloryczne (patrz poniżej). Potrawy gotuj lub duś zamiast je smażyć.

Wybierz to, co dobre dla sylwetki

Błyskawiczna dieta nie musi być monotonna i pełna wyrzeczeń. Łatwo ułożysz ją ze smacznych produktów, a wówczas bez żalu wykluczysz te niesprzyjające figurze.

To ci pomoże:

  • produkty bogate w błonnik: przetwory pełnoziarniste (np. kasze), owoce (np. jabłka, śliwki, agrest) i warzywa (np. marchew, buraki, seler, ziemniaki, sałata);
  • spalacze tłuszczu: chudy nabiał, mięso i ryby (zawierają białko), owoce bogate w witaminę C (np. porzeczki, grejpfrut), ananas (zawiera bromelinę) i pomidory (mają potas);

Tego unikaj

  • produkty wzdymające: warzywa (strączkowe i kapustne, por, cebula i czosnek), białe pieczywo i makarony oraz mleko;
  • wysokokaloryczne: tłuste sery i mięsa, niektóre owoce (winogrona, daktyle, banany), słodycze.

Przykładowy jadłospis

DZIEŃ 1

  • śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z sałatą i plasterkiem odtłuszcznego żółtego sera
  • II śniadanie: 3/4 szklanki porzeczek
  • obiad: pstrąg w ziołach pieczony w folii, surówka z marchwi i jabłka
  • podwieczorek: kubek maślanki
  • kolacja: miseczka sałatki jarzynowej z oliwą

DZIEŃ 2

  • śniadanie: musli na wodzie z sezonowymi owocami
  • II śniadanie: szklanka soku z selera naciowego
  • obiad: kawałek chudej gotowanej wołowiny, buraki
  • podwieczorek: jabłko
  • kolacja: faszerowana papryka

DZIEŃ 3

  • śniadanie: 2 jajka na miękko, maślanka
  • II śniadanie: mieszanka sałat z tuńczykiem, ogórkiem i oliwą z oliwek
  • obiad: zupa jarzynowa
  • podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z drobiową wędliną
  • kolacja: gotowane udko kurczaka, pomidor

DZIEŃ 4

  • śniadanie: jogurt naturalny z kiwi
  • II śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z cykorią i chudą szynką
  • obiad: mała grillowana pierś kurczaka, sałata z pomidorami, ogórkiem i bazylią
  • podwieczorek: 3 plastry świeżego ananasa
  • kolacja: duszona cukinia z ziołami

DZIEŃ 5

  • śniadanie: naleśnik z pełnoziarnistej mąki z chudym twarogiem na ostro
  • II śniadanie: 2 surowe marchewki
  • obiad: duszony dorsz z warzywami
  • podwieczorek: kubek kefiru z otrębami
  • kolacja: duży grejpfrut

DZIEŃ 6

  • śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z pastą jajeczną z natką
  • II śniadanie: 4 śliwki
  • obiad: kawałek duszonej piersi indyka, 2 małe ziemniaki
  • podwieczorek: szklanka soku warzywnego
  • kolacja: sałata z oliwkami i papryką

DZIEŃ 7

  • śniadanie: twaróg z kiełkami i pomidorem
  • II śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa z sałatą i szprotkami w sosie własnym lub oleju
  • obiad: pół szklanki ryżu duszonego z cielęciną, warzywami i olejem lnianym
  • podwieczorek: 2 kawałki arbuza
  • kolacja: szklanka świeżego soku z marchwi

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje