Płaski brzuszek w 7 dni
Zawsze jest dobry czas, by zadbać o figurę, ale lato szczególnie sprzyja dietom tak prostym i skutecznym jak nasza kuracja.
1. Tuż po przebudzeniu wypij szklankę przegotowanej wody z plasterkiem cytryny, by pobudzić wydzielanie soków trawiennych. Śniadanie zjedz pół godziny później.
2. Jedz pięć niewielkich posiłków co 3 godziny, by zmusić żołądek do intensywnej pracy.
3. Powoli żuj każdy kęs. Tak prędzej zaspokoisz głód i nie zjesz zbyt dużo na jeden posiłek.
4. Dostarczaj organizmowi błonnik, by usprawnić pracę jelit. Włącz do diety spalacze tłuszczu.
5. Pomiędzy posiłkami wypijaj około dwóch litrów wody, w ten sposób oczyszczasz organizm.
6. Wyeliminuj z diety produkty wzdymające i wysokokaloryczne (patrz poniżej). Potrawy gotuj lub duś zamiast je smażyć.
Błyskawiczna dieta nie musi być monotonna i pełna wyrzeczeń. Łatwo ułożysz ją ze smacznych produktów, a wówczas bez żalu wykluczysz te niesprzyjające figurze.
- produkty bogate w błonnik: przetwory pełnoziarniste (np. kasze), owoce (np. jabłka, śliwki, agrest) i warzywa (np. marchew, buraki, seler, ziemniaki, sałata);
- spalacze tłuszczu: chudy nabiał, mięso i ryby (zawierają białko), owoce bogate w witaminę C (np. porzeczki, grejpfrut), ananas (zawiera bromelinę) i pomidory (mają potas);
- produkty wzdymające: warzywa (strączkowe i kapustne, por, cebula i czosnek), białe pieczywo i makarony oraz mleko;
- wysokokaloryczne: tłuste sery i mięsa, niektóre owoce (winogrona, daktyle, banany), słodycze.
- śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z sałatą i plasterkiem odtłuszcznego żółtego sera
- II śniadanie: 3/4 szklanki porzeczek
- obiad: pstrąg w ziołach pieczony w folii, surówka z marchwi i jabłka
- podwieczorek: kubek maślanki
- kolacja: miseczka sałatki jarzynowej z oliwą
DZIEŃ 2
- śniadanie: musli na wodzie z sezonowymi owocami
- II śniadanie: szklanka soku z selera naciowego
- obiad: kawałek chudej gotowanej wołowiny, buraki
- podwieczorek: jabłko
- kolacja: faszerowana papryka
DZIEŃ 3
- śniadanie: 2 jajka na miękko, maślanka
- II śniadanie: mieszanka sałat z tuńczykiem, ogórkiem i oliwą z oliwek
- obiad: zupa jarzynowa
- podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z drobiową wędliną
- kolacja: gotowane udko kurczaka, pomidor
DZIEŃ 4
- śniadanie: jogurt naturalny z kiwi
- II śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z cykorią i chudą szynką
- obiad: mała grillowana pierś kurczaka, sałata z pomidorami, ogórkiem i bazylią
- podwieczorek: 3 plastry świeżego ananasa
- kolacja: duszona cukinia z ziołami
DZIEŃ 5
- śniadanie: naleśnik z pełnoziarnistej mąki z chudym twarogiem na ostro
- II śniadanie: 2 surowe marchewki
- obiad: duszony dorsz z warzywami
- podwieczorek: kubek kefiru z otrębami
- kolacja: duży grejpfrut
DZIEŃ 6
- śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z pastą jajeczną z natką
- II śniadanie: 4 śliwki
- obiad: kawałek duszonej piersi indyka, 2 małe ziemniaki
- podwieczorek: szklanka soku warzywnego
- kolacja: sałata z oliwkami i papryką
DZIEŃ 7
- śniadanie: twaróg z kiełkami i pomidorem
- II śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa z sałatą i szprotkami w sosie własnym lub oleju
- obiad: pół szklanki ryżu duszonego z cielęciną, warzywami i olejem lnianym
- podwieczorek: 2 kawałki arbuza
- kolacja: szklanka świeżego soku z marchwi