Płaski brzuszek w 7 dni

Wyglądaj szczupło i pięknie
Wyglądaj szczupło i pięknie 123RF/PICSEL

Łatwe zasady:

Wybierz to, co dobre dla sylwetki

To ci pomoże:

  • produkty bogate w błonnik: przetwory pełnoziarniste (np. kasze), owoce (np. jabłka, śliwki, agrest) i warzywa (np. marchew, buraki, seler, ziemniaki, sałata);
  • spalacze tłuszczu: chudy nabiał, mięso i ryby (zawierają białko), owoce bogate w witaminę C (np. porzeczki, grejpfrut), ananas (zawiera bromelinę) i pomidory (mają potas);

Tego unikaj

  • produkty wzdymające: warzywa (strączkowe i kapustne, por, cebula i czosnek), białe pieczywo i makarony oraz mleko;
  • wysokokaloryczne: tłuste sery i mięsa, niektóre owoce (winogrona, daktyle, banany), słodycze.

Przykładowy jadłospis

  • śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z sałatą i plasterkiem odtłuszcznego żółtego sera
  • II śniadanie: 3/4 szklanki porzeczek
  • obiad: pstrąg w ziołach pieczony w folii, surówka z marchwi i jabłka
  • podwieczorek: kubek maślanki
  • kolacja: miseczka sałatki jarzynowej z oliwą
  • śniadanie: musli na wodzie z sezonowymi owocami
  • II śniadanie: szklanka soku z selera naciowego
  • obiad: kawałek chudej gotowanej wołowiny, buraki
  • podwieczorek: jabłko
  • kolacja: faszerowana papryka
  • śniadanie: 2 jajka na miękko, maślanka
  • II śniadanie: mieszanka sałat z tuńczykiem, ogórkiem i oliwą z oliwek
  • obiad: zupa jarzynowa
  • podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z drobiową wędliną
  • kolacja: gotowane udko kurczaka, pomidor
  • śniadanie: jogurt naturalny z kiwi
  • II śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z cykorią i chudą szynką
  • obiad: mała grillowana pierś kurczaka, sałata z pomidorami, ogórkiem i bazylią
  • podwieczorek: 3 plastry świeżego ananasa
  • kolacja: duszona cukinia z ziołami
  • śniadanie: naleśnik z pełnoziarnistej mąki z chudym twarogiem na ostro
  • II śniadanie: 2 surowe marchewki
  • obiad: duszony dorsz z warzywami
  • podwieczorek: kubek kefiru z otrębami
  • kolacja: duży grejpfrut
  • śniadanie: kromka ciemnego pieczywa z pastą jajeczną z natką
  • II śniadanie: 4 śliwki
  • obiad: kawałek duszonej piersi indyka, 2 małe ziemniaki
  • podwieczorek: szklanka soku warzywnego
  • kolacja: sałata z oliwkami i papryką
  • śniadanie: twaróg z kiełkami i pomidorem
  • II śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa z sałatą i szprotkami w sosie własnym lub oleju
  • obiad: pół szklanki ryżu duszonego z cielęciną, warzywami i olejem lnianym
  • podwieczorek: 2 kawałki arbuza
  • kolacja: szklanka świeżego soku z marchwi