Reklama

Reklama

Produkty zakazane po 50-tce. Mogą zrujnować zdrowie!

U osób po 50-tce znacznie wzrasta ryzyko cukrzycy i miażdżycy, a metabolizm zwalnia. Dietetycy i lekarze przekonują więc, że powinny one zmienić dietę i zrezygnować z produktów, które mają negatywny wpływ na ich zdrowie. Oto trzy produkty, z których lepiej zrezygnować po 50-tce!

Ziemniaki

Ziemniaki same w sobie nie są ani niezdrowe, ani tuczące. To bogate źródło takich składników jak:

  • witamina C
  • witaminy z grupy B
  • magnez 
  • potas
  • fosfor
  • wapń 
  • żelazo
  • sód
  • cynk.

Przetworzone ziemniaki zmieniają się jednak w prawdziwą kaloryczną bombę i, gdy jemy je zbyt często, tuczą i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Osoby po 50-tce, których metabolizm znacznie zwalnia i często skarżą się na problemy jelitowe, powinny unikać ziemniaków pod postacią frytek czy purée oraz ziemniaków obficie polanych gęstymi, często gotowymi sosami. 

Reklama

Warto pamiętać, że ziemniaki gotowane mają wysoki indeks glikemiczny! 

Czym zastąpić ziemniaki?

Ziemniaki warto zastąpić pełnoziarnistym makaronem lub brązowym ryżem. 

Cukier

O szkodliwości cukru powiedziano już niemal wszystko. To on jest przyczyną rozszerzania się epidemii otyłości w Polsce i rozwoju chorób z nią związanych takich jak np. cukrzyca typu 2 lub choroby układu hormonalnego, sercowo-naczyniowego oraz nerwowego i przewlekłe stany zapalne. 

Zobacz również: Spleśniały kawałek chleba wystarczy odkroić? Oto najważniejsze mity o przechowywaniu żywności

Przyjmuje się, że bezpieczna dzienna dawka cukru to sześć łyżeczek, ale nawet nie jedząc słodyczy, spożywamy go znacznie więcej, bo znajduje się on w chlebie, wędlinach, gotowych sosach i oczywiście w warzywach i owocach. Cukier jest więc wszędzie, więc osoby po 50-tce powinny unikać słodyczy, a herbatę czy kawę dosładzać w drodze wyjątku miodem. 

Czym zastąpić cukier?

Cukier warto zastąpić syropem klonowym czy daktylowym albo miodem.

Ogórki konserwowe

Osoby po piećdziesiątce powinny zrezygnować także z jedzenia ogórków konserwowych. W tym wieku wzrasta ryzyko nadciśnienia, więc należy ograniczyć spożywanie soli, a tej jest w ogórkach konserwowych i warzywach marynowanych pod dostatkiem. 

Zobacz również: Usuń zbędny składnik. Bez niego placki ziemniaczane zawsze będą chrupiące

Warto pamiętać, że sól jest wszechobecna w produktach spożywczych, a według zaleceń WHO powinniśmy spożywać nie więcej niż 6g soli dziennie!  Tymczasem Polacy spożywają jej nawet czterokrotnie więcej! 

Czym zastąpić ogórki konserwowe? 

Ogórki konserwowe warto zastąpić ogórkami kiszonymi, które są doskonałym prebiotykiem - wspierają odporność, dbają o jelita i korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu!

Zobacz również: Ziemniaki: Myślisz, że wiesz o nich wszystko?


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: produkty zakazane | cukier | ziemniaki | ogórki konserwowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy