Może zwiększać ryzyko raka i marskości wątroby. Istna katorga dla narządu!
Cynamon to popularna przyprawa, ceniona na całym świecie nie tylko za smak, ale również właściwości prozdrowotne. Niestety, trzeba używać jej z głową, bo może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, a nawet całkowicie zniszczyć wątrobę! Dlaczego jest aż tak groźna?
Cynamon to kuchenna przyprawa otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Może mieć postać proszku lub niewielkich kawałków zwiniętych w rulonik. Cynamon ma charakterystyczny, słodko-korzenny zapach i lekko piekący smak.
Cynamon znany jest już od czasów starożytnych, kiedy to używany był w procesie mumifikacji. Pierwsze wzmianki o tej przyprawie można znaleźć w Piśmie Świętym czy dziełach lekarzy arabsko-muzułmańskich.
Cynamon ma wiele zalet. Działa antyseptycznie, przeciwbólowo i grzybobójczo, pozytywnie wpływa także na trawienie i oddychanie. Cynamon obniża cholesterol, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Jest także źródłem takich składników i minerałów jak:
- żelazo
- wapń
- mangan
- fosfor
- potas
- antynowotworowy aldehyd cynamonowy
- poprawiająca krążenie epikatechina
Cynamonu używa się najczęściej do przyrządzania deserów, przyprawiania potraw słodkich z ryżu i pieczonych jabłek, do wina grzanego, ponczu i herbatek zimowych. Choć cynamon postrzegany jest jako zdrowy i ma naprawdę wiele zalet, co ciężko przejść obojętnie obok faktu, że może być... bardzo groźny!
Zobacz również: Dwie przyprawy, których warto użyć w łazience. Uporczywy problem zniknie!
Na świecie istnieje aż 250 gatunków cynamonu, ale najbardziej znane są dwa - cynamon cejloński oraz cynamon chiński. Cejloński ma korę o jasno-brązowej barwie i zawiera niewielkie ilości kumaryn. Chiński cynamon jest ciemniejszy w odcieniu, a jego smak jest bardziej pikantny i ostry, dla niektórych wręcz drażniący. Ma on również zdecydowanie więcej kumaryn, które są dla nas bardzko szkodliwe i mogą uszkodzić wątrobę!
Kumaryna to substancja chemiczna o charakterystycznym zapachu świeżego siana, naturalnie występująca w niektórych roślinach np. właśnie w cynamonie. Kumaryna ma właściwości przeciwzakrzepowe, ale jej nadmiar jest bardzo toksyczny dla organizmu, w skrajnych wypadkach może wywoływać marskość i raka wątroby!
Jak uchronić się przed tak poważnymi konsekwencjami? Po pierwsze powinniśmy zawsze wybierać cynamon cejloński i przetrzymywać go w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym opakowaniu. Pamiętajmy, by nie przekraczać daty przydatności do spożycia i bezpiecznej dawki tej przyprawy, jaką jest jedna łyżeczka dziennie.
Zobacz również: Dosłownie "wypali" przeziębienie. Naturalny sposób na wirusy