Pobudzające napoje
Nie tylko kawa podnosi ciśnienie. Oto trzy napoje, które działają pobudzająco.
Napój imbirowy
Poprawia ukrwienie mózgu i koncentrację. Chroni również przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie. Pokrój drobno ok. 1,5 cm kłącza imbiru i i zalej 0,5 l wrzącej wody. Odstaw na 15 minut pod przykryciem. Do naparu możesz dodać łyżkę miodu i sok z 1/2 cytryny. Pij ciepły, filiżankę lud dwie dziennie.
Szklanka soku z buraka
Jest skarbnicą minerałów, których niedobór powoduje zmęczenie. Burak zawiera mnóstwo wypłukiwanego przez kawę wapnia, potasu oraz magnezu, a także bardzo dużo żelaza. Jeśli nie przepadasz za sokiem z buraków, zrób zakwas. Po podgrzaniu możesz podawać go do pasztecików lub uszek zamiast barszczu. Szklanka zakwasu dziennie uchroni Cię też przed przeziębieniem i grypą.
Sok cytryny
Stawia na nogi szybciej niż kawa. Wyciśnij sok z jednej cytryny i rozcieńcz pół na pół ciepłą, ale nie gorącą wodą. Możesz dodać łyżkę miodu. Pij przez słomkę, aby chronić szkliwo zębów. Sok z cytryny działa pobudzająco, zmniejsza poziom stresu i poprawia nastrój. Zawiera też witaminy (C, E, z grupy B, beta karoten) oraz mikroelementy (potas, magnez, żelazo). Podobne właściwości mają inne cytrusy. Jeśli więc sok z cytryny jest dla Ciebie za kwaśny, sięgnij po grejpfrutowy, pomarańczowy lub mandarynkowy. Kawa, ale zielona Gdy nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy, sięgnij po zieloną. Pobudza tak samo jak czarna, a przy tym poprawia przemianę materii, hamuje apetyt i chroni zęby przed próchnicą. Ponieważ zawiera kofeinę, pij nie więcej niż trzy filiżanki dziennie. Uwaga! Zieloną kawę kupuj zmieloną. Jej ziarna są bardzo twarde i w domowym młynku trudno je zmielić.