Reklama

Pokarmy, które wspomagają produkcję kolagenu

Podobnie jak cegły w domach, kolagen buduje naszą skórę, wspiera i chroni jej zewnętrzną warstwę. Niestety niektóre czynniki, jak wiek czy grawitacja powodują zmiany w strukturze skóry i możesz zacząć widzieć niechciane zmarszczki, a skóra stanie się zwiotczała. Z wiekiem naskórek staje się cieńszy i zaczynamy tracić kolagen. Produkcja kolagenu może być wzmocniona w naturalny sposób, a nasza skóra odzyska piękny wygląd bez wizyty u chirurga plastycznego. Budulcem kolagenu są aminokwasy, więc ważne jest, aby włączyć do swojej diety żywność bogatą w witaminy, aminokwasy i białka. Nawet weganie mogą zastosować produkty wspomagające produkcję kolagenu.

Kapusta

Możesz wierzyć lub nie, ale kapusta jest jednym z najbardziej znanych produktów żywnościowych stymulujących produkcję kolagenu. Kapusta jest bowiem warzywem pełnym witamin A, B, C i E oraz zawiera ogromną dawkę przeciwutleniaczy i składników odżywczych, takich jak luteina, które mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami.

Awokado

Jak wszyscy już chyba wiemy wiemy, awokado jest niesamowite w naturalnej pielęgnacji skóry. Owoce awokado są niezwykle bogate w witaminę E ( która pomaga zwalczać wolne rodniki), ale także dostarczają dużą porcję kwasów tłuszczowych omega-3, które zwiększają produkcję kolagenu. Awokado możesz stosować zarówno jako maseczkę jak i produkt żywieniowy. W obu przypadkach odżywi skórę (od zewnątrz i od wewnątrz).

Reklama

Ryby

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do utrzymania zdrowej skóry, a ryby są właśnie bardzo bogate w te substancje ( zwłaszcza tuńczyk i łosoś). Komórki naszej skóry są otoczone błonami ochronnymi, kwasy omega-3 są niezbędne ich prawidłowej budowy.

Czerwone warzywa i owoce

Czerwone warzywa w szczególności zawierają przeciwutleniacz zwany likopenem, który zasadniczo działa jako naturalny krem z filtrem i stymulator produkcji kolagenu. Więc następnym razem kiedy wybierzesz się do sklepu, na zapomnij kupić produktów, takich jak papryka, pomidory czy truskawki.

Fasola

Fasola jest wypełniona cynkiem i kwasem hialuronowym, które pomogą utrzymać skórę nawilżoną, odżywioną i gładką. A kiedy skóra jest dobrze nawilżona, łatwiej jest zapobiegać powstawaniu drobnych zmarszczek. Fasola jest jednym z najważniejszych składników służących wspieraniu proliferacji komórek, a do tego bardzo łatwo wprowadzić je do diety.

Czosnek

Pełen siarki, kwasu liponowego i tauryny czosnek pomaga w odbudowie włókien kolagenowych, które zostały uszkodzone w ciągu ostatnich latach. Możesz dodać czosnek do niemal każdej potrawy, a idealnie wkomponuje się i wzbogaci smak. Więc następnym razem, kiedy będziesz gotować duży posiłek, dorzuć dodatkowy ząbek czosnku dla zdrowej skóry.

Marchew

Marchew jest nie tylko wielkim sprzymierzeńcem osób walczących z trądzikiem, jest także doskonałym wspomagaczem produkcji włókien kolagenowych z powodu wysokiej zawartości witaminy A. Marchew zwiększy elastyczność naszej skóry, co pomaga zwalczać zmarszczki i zmniejszać ich widoczność, a także zwiększa przepływ krwi do powierzchni skóry.

Cytrusy

Cytryny, pomarańcze, limonki i grejpfruty są bogate w wiele ważnych składników dla naszego zdrowia i oczywiście stanu skóry. Od trądziku po zwalczanie ciemnych plam. Możesz stosować je bez praktycznie żadnych obaw o pogorszenie stanu skóry. Cytrusy w naturalny sposób zwiększają produkcję kolagenu poprzez przekształcenie aminokwasów. Co równie ważne uzupełniają niedobory witaminy C i mogą w naturalny sposób poprawić strukturę twojej skóry.

Siemię lniane

Doskonałym dodatkiem do koktajli i sałatek jest siemię lniane, które jest doskonałym źródłem błonnika i ważnych dla skóry kwasów omega-3. Nasz organizm nie może sam wyprodukować tej ważnej substancji, więc ważne jest, aby dostarczać je wraz z pokarmem, na przykład z siemieniem lnianym.

Zielone warzywa liściaste

Wiemy, że zielone warzywa liściaste są absolutnie idealne dla naszych narządów wewnętrznych, ale ich działanie obejmuje również naszą skórę. Wypełnione witaminami i składnikami mineralnymi warzywa takie jak szpinak, jarmuż i czy sałata zawierają również duże ilości wody i przeciwutleniaczy, które utrzymują skórę nawilżoną. A przecież gdy skóra jest odpowiednio nawodniona, to poprawia się jej elastyczność.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kolagen
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy