Pokażę wam moją dietę
Jakie były twoje święta? Siedząco- tuczące? Sycąco-zapychające? Nie szkodzi. Z Magdą Gessler błyskawicznie odzyskasz sylwetkę. Tylko SHOW zdradza, jak schudła 15 kg!
- Śniadanie
Koktajl owocowy - Składniki:4 figi pół szklanki truskawek 1 szklanka jagód pół szklanki malin 1 łyżka miodu 0,5 litra kefiru lub maślanki.
Figi muszą być świeże. Obierz je ze skóry. Reszta owoców może być mrożona. Wszystkie, łącznie z figami, wymieszaj w misce z miodem i odstaw na godzinę do lodówki. Owoce wrzuć do wysokich szklanek i zalej kefirem. Wymieszaj długą łyżeczką (jeśli chcesz, koktajl możesz też zmiksować, dodając do szklanek parę garści otrębów, sezamu czy siemienia lnianego). Mrożone owoce warto zastąpić świeżym ananasem lub bananami. Napój podawaj w szklankach garnirowanych świeżą miętą. Miętę należy oczywiście na końcu zjeść.
- Lunch
Sałatka tabbouleh - Składniki: pół szklanki kaszy bulgur lub kuskus, połówka czerwonej papryki, połówka papryki chili, połówka papryki zielonej, pół ogórka szklarniowego, 1 cebula dymka, pół cukinii, pęczek naci pietruszki, pół pęczka świeżej mięty, 1 cytryna lub limonka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, morska.
Przygotuj kaszę: kuskusu nie musisz gotować - możesz zalać kaszę wrzątkiem, uważając, żeby woda nie przykryła jej całkowicie. Po 10 minutach kuskus będzie gotowy. Sałatkę najlepiej przygotować oryginalnym sposobem, mieszając suchą kaszę z posiekanymi w kostkę warzywami, oliwą i cytryną. Pamiętaj, aby wszystkie składniki pokroić w najdrobniejszą kostkę! Sałatkę odstaw na noc do lodówki - rano kasza będzie miękka i nasączona smakiem składników. Zawsze dobrze jest przyprawić danie odrobiną mielonego kminku arabskiego lub tłuczoną w moździerzu czarnuszką. W sezonie można wykorzystać jeszcze sam miąższ z pomidorów.
- Obiad
Moja sekretna sałatka - Składniki: 0,5 kg białego chudego sera, 5 ogórków kiszonych, 5 łyżek soku z ogórków, 2 pomidory, 3 łyżki oliwy z oliwek, pęczek świeżego oregano, sól morska.
Biały ser pokrój w sporą kostkę. Obierz ze skóry ogórki i pomidory. Te pierwsze pokrój w paski, drugie - w kostkę. Posiekaj oregano (niezbyt drobno). Wrzuć wszystko do miski, wymieszaj składniki, dodaj sól (jak najmniej lub wcale). Zalej sokiem z ogórków (kwas) i oliwą z oliwek. Na koniec bardzo delikatnie jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki, pilnując, aby ser się nie pokruszył.
Pulpeciki drobiowe lub cielęce z szałwią - Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (drobiowego lub cielęcego), 2 kromki chałki, 4 sztuki korzenia pietruszki, 2 cebule dymki, 4 łyżki ryżu, 1 jajko włoszczyzna, 1 pęczek szparagów, 1 pęczek szałwii, 1 liść laurowy, pół łyżeczki masła.
Najpierw przygotuj bulion warzywny: zagotuj w wodzie włoszczyznę. Teraz włącz piekarnik i rozgrzej do 160 stopni. Pulpety: obierz pietruszki lub porządnie wyszoruj szczoteczką, a następnie przełóż na blachę i włóż do piekarnika na 20 minut. Posiekaj cebulę i po około 10 minutach dorzuć ją na blachę obok pietruszki. Pod koniec, jeszcze w piekarniku, przykryj pietruszkę folią aluminiową. Wyjmij warzywa z piekarnika i rozgnieć na purée. Ugotuj ryż. Podlej go lekko bulionem. Do małej miseczki wlej wodę i włóż chałkę, żeby rozmokła.
Teraz połącz wszystkie składniki: do miski wrzuć mielone mięso, chałkę namoczoną w wodzie, jajko, ugotowany schłodzony ryż oraz purée z pietruszki i cebuli. Energicznie wymieszaj wszystko rękoma, a następnie uformuj z masy małe pulpeciki. Ugotuj je w bulionie. Sos szałwiowy: W garnuszku zagotuj 1 chochlę bulionu, wrzuć liście szałwii i liść laurowy. Całość odparuj przez chwilę i dodaj trochę masła. Zagotuj.
Szparagi: Odetnij dolne końcówki szparagów i obieraczką oczyścić ze skóry dolne najbardziej zdrewniałe części. Włóż do wrzącej osolonej wody. Gotuj 4-7 minut. Uwaga: Pulpety i szparagi polej sosem szałwiowym i posyp grubą solą morską.
Kapuśniak idealny - Składniki: 4 marchewki, 4 pietruszki połówka kapusty włoskiej, 2 dojrzałe pomidory, 2 kalarepki, połówka selera, połówka cebuli, skórka z cytryny, 3 łyżki kiszonej kapusty, 3 łyżki soku z kiszonej kapusty, 2 ząbki czosnku.
Obierz marchew, pietruszkę, kalarepę i kapustę. Włóż je do dużego garnka z wodą. Dodaj sparzone pomidory bez skórki, seler oraz opieczoną w piekarniku cebulę. Gotuj wszystko przez 25 minut. Na parę minut przed końcem dodaj do wywaru rozgniecione z solą ząbki czosnku oraz kawałki sparzonej skórki cytrynowej. Teraz wrzuć kapustę kiszoną i podlej wszystko kwasem z kiszonej kapusty.