Pomidory - z czym ich nie łączyć?
Są połączenia produktów spożywczych, które choć pyszne, popularne i chwalone zarówno przez szefów kuchni jak i smakoszy-amatorów, wcale na zdrowie nie wychodzą. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że komponując posiłki, także te proste, popełnia błędy.
Świeże ogórki najlepiej zjadać solo. Chociaż sałatki czy kanapki z ogórkiem i pomidorem wyglądają i smakują naprawdę zachęcająco, nie są najlepszym wyborem. Askorbinoza obecna w ogórkach niszczy znajdującą się w pomidorach, (ale nie tylko w nich, bo także w papryce, natce pietruszki, brokułach i wielu innych warzywach) naturalną witaminę C. Nawet niewielka ilość soku z ogórka wystarczy, by pozbawić inne warzywa cennego składnika.
Niekorzystny efekt można jednak niwelować skrapiając warzywa sokiem z cytryny lub limonki.
Pomidorów nie powinno się też łączyć z twarogiem, choć to popularny i lubiany pomysł na bezmięsne kanapki. Niestety, obecne w tych warzywach kwasy: cytrynowy, jabłkowy, kumarynowy łączą się bowiem z wapniem z białego serca, tworząc nierozpuszczalne kryształki, które "lubią" odkładać się w stawach, powodując ich ból oraz szybsze starzenie się.
Witamina C występuje w większości warzyw i owoców, ale równocześnie jest wyjątkowo nieodporna na działanie obróbki termicznej, krojenie czy szatkowanie, dlatego należy uważać, by nie nie tracić jej niepotrzebnie.