Por: Znakomicie walczy z anemią
Por wspomaga system immunologiczny, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także działa bakteriobójczo - nie sposób zlekceważyć jego prozdrowotnych właściwości.
Pod względem zawartości żelaza bije na głowę osławione buraki. Powinien być jak najczęściej serwowany osobom borykającym się z anemią, a także wszystkim nią zagrożonym.
Jako, że wchłanialność żelaza warunkowana jest obecnością witaminy C, dobrze do sałatki z pora wkropić świeży sok z cytryny. Ten prosty zabieg nie tylko wzbogaci smak, ale pozwoli jednocześnie optymalnie wykorzystać wartości odżywcze.
Antidotum na kaszel
Medycyna ludowa korzysta szeroko z właściwości pora dla zwalczania nieżytów górnych dróg oddechowych. Trzeba wiedzieć, że to warzywo działa wykrztuśnie: zwiększa wytwarzanie śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego. Dodatkowo, z uwagi na obecność siarki, ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Jeśli jesień poczęstuje nas uporczywym kaszlem, wyciągnijmy tajemną broń naszych matek i babć. Sok z pora ma dwa zasadnicze atuty: jest prosty w przygotowaniu i skuteczny w działaniu.