Reklama

Produkty, które łagodzą objawy alergii

Alergia to dzisiaj niestety rzecz powszednia. Nie dotyczy przeważnie dzieci (jak było to kiedyś), ale coraz więcej dorosłych, którzy często zmagają się z dokuczliwymi dolegliwościami do końca życia. Według Światowej Organizacji Zdrowia przewlekła alergia dotyka około 250 milionów ludzi na świecie. Liczba ta z roku na rok ciągle rośnie. Nie warto bagatelizować objawów alergii, ale jak najszybciej udać się do lekarza i wykonać testy alergiczne. Warto wiedzieć, że nie tylko leki mogą łagodzić objawy alergii. Życie z tą popularną przypadłością mogą ułatwić również niektóre produkty żywnościowe. Jeśli jesteś alergikiem, zaopatrz się w nie koniecznie. Oto sześć naturalnych produktów, które łagodzą objawy alergii.

Probiotyki

To nic innego, jak jedne z najzdrowszych naturalnych produktów, które zawierają żywe kultury bakterii. Z reguły działają przeciwzapalnie i antyalergicznie, szczególnie u kobiet w ciąży. Badania brytyjskich naukowców dowodzą, że picie probiotyków w ciąży obniża o połowę ryzyko wystąpienia u dziecka alergii. Z kolei włoscy uczeni przeprowadzili badania na dzieciach z nieżytem nosa, które potwierdziły, że regularne picie sfermentowanego mleka łagodzi objawy alergii. Osoby, które na co dzień zmagają się z alergią, powinny włączyć do swojej diety probiotyki. Będą to nie tylko naturalne jogurty, kefir i maślanka, ale także tzw. kiszonki – kiszona kapusta, ogórki czy inne kiszone warzywa. Osoby, u których występuje uczulenie na któryś z produktów, oczywiście nie powinny go spożywać.

Reklama

Przyprawy

Okazuje się, wbrew przekonaniu wielu osób, że alergicy nie powinni unikać żadnych przypraw. Warto wiedzieć, że niewiele rodzajów przypraw wywołuje alergię, zatem większość z nich uczuleniowcy mogą śmiało włączyć do diety. Koper włoski, chrzan, gorczyca czy anyż powinny być stałym elementem jadłospisu alergików. Dlaczego? Ponieważ obkurczają błonę śluzową, łagodząc objawy alergii, a ponadto wzmacniają odporność organizmu.

Produkty bogate w witaminę C

Mowa tutaj oczywiście o produktach, które nie uczulają alergika. Jednak jak potwierdzają badania, witamina C hamuje wydzielanie histaminy - związku wywołującego objawy alergii. Witamina C złagodzi uciążliwe dolegliwości związane z alergią, a jednocześnie im zapobiegnie. Jeśli jesteś alergikiem, włącz do diety truskawki, pomidory, jabłka, kapustę oraz zieloną pietruszkę. Te produkty zawierają naprawdę spore ilości witaminy C!

Czerwone wino

Czerwone wino łagodzi objawy alergii? Kto by pomyślał! A jednak to prawda. To zasługa cennych substancji, zwanych bioflawonoidami, których spore ilości znajdziemy w winie. Bioflawonoidy stabilizują działanie komórek, które reagują na alergen. W efekcie to, co nas uczula, jest mniej szkodliwe dla organizmu. Prócz wina cenne bioflawonoidy znajdziemy również w jabłkach, cebuli i winogronie. To doskonała alternatywa dla osób, które nie piją alkoholu.

Zielona herbata

Zielona herbata jest uznawana za jedną z najzdrowszych herbat. Nic dziwnego. Jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, substancji oczyszczających organizm, a także magnezu. Zielona herbata doskonale radzi sobie z w walce z wolnymi rodnikami, które powodują większość poważnych chorób i nowotworów, a ponadto hamuje działanie histaminy, przynosząc ulgę alergikom. By odczuć łagodzące działanie zielonej herbaty, warto pić ją codziennie, nie więcej niż pięć filiżanek.

Pokrzywa

Pokrzywa to bogate źródło witaminy C, stąd jej działanie antyalergiczne. Regularne picie naparu z pokrzywy złagodzi objawy alergii, a także usprawni pracę układu oddechowego alergika. Można ją pić zamiast herbaty lub soków. Zawiera spore ilości witaminy A i żelaza. Warto korzystać z dobrodziejstw pokrzywy, nawet, gdy nie należymy do grupy alergików.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy