Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach

article cover

Produkty, które najdłużej zalegają w jelitach

Mięso wieprzowe – bardzo popularne w Polsce, nie jest zalecane w diecie przez lekarzy czy dietetyków. Krótko ujmując - działa niekorzystnie na zdrowie. Jedzone w nadmiarze może być przyczyną chorób, ale również jest bardzo ciężkostrawne. Spora zawartość tłuszczu i cholesterolu sprawia, że golonka, boczek czy słonina bardzo obciążają cały układ pokarmowy i mogą zalegać w jelitach przez wiele godzin, a nawet dni. W efekcie po zjedzeniu wieprzowiny czujemy się ociężali, odczuwamy dyskomfort trawienny i senność. Najlepiej więc stawiać na mięso chude jak drób lub w ostateczności wybierać odtłuszczone mięso wieprzowe.
Mięso wieprzowe – bardzo popularne w Polsce, nie jest zalecane w diecie przez lekarzy czy dietetyków. Krótko ujmując - działa niekorzystnie na zdrowie. Jedzone w nadmiarze może być przyczyną chorób, ale również jest bardzo ciężkostrawne. Spora zawartość tłuszczu i cholesterolu sprawia, że golonka, boczek czy słonina bardzo obciążają cały układ pokarmowy i mogą zalegać w jelitach przez wiele godzin, a nawet dni. W efekcie po zjedzeniu wieprzowiny czujemy się ociężali, odczuwamy dyskomfort trawienny i senność. Najlepiej więc stawiać na mięso chude jak drób lub w ostateczności wybierać odtłuszczone mięso wieprzowe.
Produkty te są nasycone szkodliwymi, utwardzonymi tłuszczami trans, których strawienie dla układu pokarmowego to prawdziwy wyczyn. Bułka i mięso oraz ser żółty w połączeniu z drożdżowym ciastem wywołują prawdziwą rewolucję w żołądku! Eksperci oceniają, że tego typu przetworzona żywność może zalegać w ciele nawet trzy dni!
Produkty te są nasycone szkodliwymi, utwardzonymi tłuszczami trans, których strawienie dla układu pokarmowego to prawdziwy wyczyn. Bułka i mięso oraz ser żółty w połączeniu z drożdżowym ciastem wywołują prawdziwą rewolucję w żołądku! Eksperci oceniają, że tego typu przetworzona żywność może zalegać w ciele nawet trzy dni!
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie typu fast-food jest tuczące, niezdrowe i ciężkostrawne. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, co dzieje się w organizmie człowieka po spożyciu hamburgera czy tłustej pizzy.
Nie od dziś wiadomo, że jedzenie typu fast-food jest tuczące, niezdrowe i ciężkostrawne. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, co dzieje się w organizmie człowieka po spożyciu hamburgera czy tłustej pizzy.
Serniki, ciasta z mascarpone, tiramisu, napoleonki, bezy – kto jest w stanie się im oprzeć? Smakują świetnie, ale niektórzy po spożyciu takiej „bomby” żałują, że się skusili. Desery na bazie nabiału nie tylko mogą przyczynić się do szeregu dolegliwości gastrycznych i stanów zapalnych w organizmie. W towarzystwie jajek, cukru i masła stają się bardzo oporne na trawienie i mogą zalegać w jelitach nawet 12 godzin.
Serniki, ciasta z mascarpone, tiramisu, napoleonki, bezy – kto jest w stanie się im oprzeć? Smakują świetnie, ale niektórzy po spożyciu takiej „bomby” żałują, że się skusili. Desery na bazie nabiału nie tylko mogą przyczynić się do szeregu dolegliwości gastrycznych i stanów zapalnych w organizmie. W towarzystwie jajek, cukru i masła stają się bardzo oporne na trawienie i mogą zalegać w jelitach nawet 12 godzin.
Chociaż grzyby zawierają dużo wody, nie należą do produktów lekkostrawnych. To za sprawą chityny – wielocukru w strukturze chemicznej podobnego do celulozy. Kwasy żołądkowe nie są w stanie jej rozpuścić, dlatego po zjedzeniu, grzyby długo zalegają w żołądku. Aby zminimalizować to niepożądane działanie zaleca się przygotowywanie ich bez zasmażek na bazie śmietany, za to z dodatkiem ziół wspomagających trawienie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek czy jałowiec.
Chociaż grzyby zawierają dużo wody, nie należą do produktów lekkostrawnych. To za sprawą chityny – wielocukru w strukturze chemicznej podobnego do celulozy. Kwasy żołądkowe nie są w stanie jej rozpuścić, dlatego po zjedzeniu, grzyby długo zalegają w żołądku. Aby zminimalizować to niepożądane działanie zaleca się przygotowywanie ich bez zasmażek na bazie śmietany, za to z dodatkiem ziół wspomagających trawienie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, cząber, kminek czy jałowiec.
Mimo iż orzechy są zdrową przekąską bogatą w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe, to nie można przesadzać z ich ilością. Jak się okazuje, jedzone w nadmiarze mogą być przyczyną wzdęć, bóli brzucha i niestrawności. Głównym powodem jest obecność garbników i fitynianów - substancji bardzo trudnych do strawienia. Jeśli chcesz uniknąć przykrych dolegliwości, ogranicz się do garści orzechów dziennie i wybieraj jedynie te w surowej formie.
Mimo iż orzechy są zdrową przekąską bogatą w witaminy, minerały i nienasycone kwasy tłuszczowe, to nie można przesadzać z ich ilością. Jak się okazuje, jedzone w nadmiarze mogą być przyczyną wzdęć, bóli brzucha i niestrawności. Głównym powodem jest obecność garbników i fitynianów - substancji bardzo trudnych do strawienia. Jeśli chcesz uniknąć przykrych dolegliwości, ogranicz się do garści orzechów dziennie i wybieraj jedynie te w surowej formie.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?