Reklama

Produkty light też mogą tuczyć

Wbrew temu, co słyszymy w reklamach, kaloryczność produktów light jest niewiele niższa od produktów tradycyjnych. Bo zamienniki, które zastępują tłuszcz czy cukier, wcale nie są dietetyczne!

„Light” zwykle oznacza obniżoną zawartość tłuszczu, który zastępowany jest skrobią i niezdrowymi zagęszczaczami.

W słodyczach cukier zamieniony jest na utwardzony tłuszcz lub słodziki, które mogą powodować mdłości i bóle brzucha.

Do serków i jogurtów zamiast śmietany dodawana jest guma guar, związek chemiczny powodujący m.in. wzdęcia.

Uwaga! Jedzenie produktów „0%” powoduje, że szybciej tracimy energię i organizm częściej domaga się jej uzupełnienia. W efekcie jemy więcej!


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy