Produkty żywnościowe przyspieszające metabolizm
Warto wiedzieć, że każda osoba ma swoje indywidualne tempo metabolizmu. Trzy najlepsze rzeczy, jakie możemy robić, aby go przyspieszyć, to regularne uprawianie sportu, zapewnienie sobie wystarczającej ilości snu oraz picie dużej ilości wody. Ponadto, prawidłowe działanie metabolizmu zależy także od naszej diety. Poniżej przedstawiamy listę produktów żywnościowych, które mogą przyspieszyć metabolizm. Po dodaniu ich do swojego codziennego menu możemy zauważyć szybką utratę wagi.
Istnieją badania mówiące, iż spożywanie ostrej papryki może przyspieszyć nasz metabolizm aż o 25%. Jeśli spożywanie ostrych potraw sprawia, że bardziej się pocisz, jest to wynik działania kapsaicyny, składnika stymulującego receptory bólu w organizmie. Stymuluje ona krążenie krwi i tempo metabolizmu, przyspieszając jednocześnie spalanie tłuszczu. W jakich produktach znajdziemy kapsaicynę? W papryce chilli, papryce jalapeño i w pieprzu cayenne.
Ziarna: płatki owsiane i brązowy ryż
Zdrowa dieta powinna zawierać ziarna i płatki zbożowe. Najlepiej jest wybrać ziarna pszenicy, owsa, ryżu i kukurydzy. Zawierają one składniki odżywcze i złożone węglowodany, które przyspieszają pracę metabolizmu poprzez stabilizację poziomu insuliny. Należy jednak pamiętać, że nazbyt niski poziom insuliny również nie jest korzystny dla zdrowia, gdyż powoduje odkładanie się tłuszczu w tkankach.
Brokuły to ważne źródło wapnia, który przyspiesza metabolizm. Warzywa te zawierają także witaminy A, C i K oraz kwas foliowy i włókna pokarmowe. To jedno z najlepszych warzyw działających detoksykująco na organizm.
Zupy
Liczne badania potwierdzają fakt, iż częste spożywanie zup związane jest z mniejszym ryzykiem wystąpienia otyłości. W większości diet danie to stanowi wstęp do głównego posiłku. Dlaczego? Po zjedzeniu zupy zjadamy mniej pokarmu stałego. Badania wykazały, że połączenie płynu i pokarmu stałego zmniejsza apetyt, jednocześnie zmniejszając ilość zjedzonego pokarmu.
Wiele badań wskazuje na fakt, iż kawa i zielona herbata przyspieszają metabolizm, ale także wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, pomagają obniżyć poziom cukru we krwi, przyspieszają spalanie tłuszczu i zmniejszają cellulit.
Jabłka i gruszki
Jabłka i gruszki to doskonali sojusznicy w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Zawierają niewielką ilość kalorii, a także przyspieszają metabolizm. Fakt ten został potwierdzony wynikami badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Rio de Janeiro, które wykazało, że kobiety, które jadły trzy jabłka lub małe gruszki dziennie traciły więcej na wadze niż te, które nie jadły tych owoców.
Przyprawy takie jak pieprz, gorczyca, sproszkowany czosnek czy imbir również przyspieszają metabolizm. Jedno z badań wykazało, że osoby, które włączyły do swojej diety wymienione przyprawy, spalały dziennie do 1000 kalorii więcej.
Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny to również produkty, które mogą pomóc w szybszym spalaniu tłuszczu i zapewnić szybsze tempo metabolizmu. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości witaminy C mogą wpływać na zachowanie prawidłowego poziomu insuliny w organizmie.