Przeciwutleniacze – co to takiego?
Te naturalne substancje pilnują, by w organizmie nie było za wiele wolnych rodników (utleniaczy), bo ich nadmiar szkodzi zdrowiu.
W zbyt dużej ilości wolne rodniki obniżają odporność, uszkadzają komórki, co sprzyja rozwojowi wielu chorób. Tak więc przeciwutleniacze (inne ich nazwy to antyutleniacze i antyoksydanty) poprawiają odporność organizmu na zakażenia i infekcje. Zmniejszają ryzyko i łagodzą przebieg różnych chorób. Oto najsilniejsze z nich.
Witamina C – poprawia odporność, reguluje rozwój komórek, utrudnia wnikanie do nich wirusów. Bierze udział w produkcji kolagenu, nadającego skórze i naczyniom krwionośnym elastyczność.
Źródła: owoce dzikiej róży oraz cytrusowe, żurawina, jabłka, jagody, kapusta kiszona, pomidory, papryka, natka pietruszki, ogórki kiszone.
Witamina E – chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem, zapobiega zawałom, wzma cnia naczynia krwionośne, poprawia stan włosów, skóry, paznokci.
Źródła: oleje roślinne, migdały, orzechy, żółtka jaj, marchew, dynia, kiełki pszenicy, mąka pełnoziarnista, mleko, brukselka, szpinak, kapusta pekińska.
Beta-karoten (prowitamina A) – poprawia odporność, kondycję naskórka, błon śluzowych przewodu pokarmowego i oddechowego. Korzystnie wpływa na wzrok. Obniża poziom cholesterolu.
Źródła: żółte i pomarańczowe warzywa i owoce. A także szpinak, kalafior, brokuły, sałata, cykoria, włoska kapusta, jarmuż, liście buraka, rzepa, gorczyca, szparagi, groszek, wiśnie, suszone śliwki.
Flawonoidy – zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Obniżają ciśnienie. Przeciwdziałają zapaleniom, grzybicom, alergiom.
Źródła: owoce cytrusowe, pomidory, papryka, brokuły, rośli- ny strączkowe, czosnek, cebula. A także herbata, skórki winogron i borówek, kwiaty bzu czarnego i nasturcji, owoce głogu.
Likopen – wzmacnia odporność, zapobiega miażdżycy i rakowi prostaty. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Zwiększa ochronę skóry przed promieniowaniem UV.
Źródła: pomidory, morele, arbuzy, czerwone grejpfruty, owoce dzikiej róży.
Resweratrol – spowalnia starzenie się organizmu, zmniejsza stany zapalne, zwiększa elastyczność tętnic. Znacznie obniża poziom cholesterolu. Chroni przed osteoporozą. Spowalnia rozwój zaćmy, działa antygrzybiczo.
Źródła: najwięcej jest go w ciemnych winogronach, głównie w skórce. Trochę w czarnych porzeczkach i morwach.
Dym tytoniowy – okrada organizm z wit. C, E, beta-karotenu. Palacze powinni przyjmować te witaminy.
Stres – burzy równowagę między wolnymi rodnikami a antyoksydantami (na korzyść rodników).
Fast foody – żywność wysoko przetworzona ich nie zawiera. A „zapychając” nas sprawia, że jemy mniej produktów bogatych w te substancje.