Przepisy, które uszczęśliwią jelita. Wpisz na listę codziennych posiłków

Jadłospis w diecie FODMAP
Jadłospis w diecie FODMAP123RF/PICSEL
  • Odżywianie na zasadach FODMAP polecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego oraz zapalne choroby jelit.
  • Zaleca się, by podczas stosowania diety FODMAP zrezygnować ze smażonych oraz grillowanych posiłków.
  • Niezwykle ważne w tym rodzaju diety jest przestrzeganie regularnych pór jedzenia oraz nakładania niewielkich porcji i jedzenia ich bez pośpiechu.

Dieta FODMAP - czym jest?

Zobacz również:

    Zupa z pieczonego bakłażana i papryki

    Zupa krem z papryki w diecie FODMAP
    Zupa krem z papryki w diecie FODMAP123RF/PICSEL
    • 4 niewielkie bakłażany
    • 10 małych papryk czerwonych
    • 1 łyżka oleju kokosowego
    • 500 ml domowego bulionu warzywnego
    • 3 łyżki mleka kokosowego
    • 2 łyżeczki świeżego czosnku niedźwiedziego
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • szczypta soli i gałki muszkatołowej
    1. Papryki umyj pod wodą, a następnie osusz, przekrój na pół i wyciągnij ze środka gniazda nasienne oraz pestki. Bakłażany pozbaw szypułek i przetnij nożem wzdłuż.
    2. Warzywa ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia, polej rozpuszczonym olejem kokosowym i posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20-25 minut.
    3. Po tym czasie warzywa wyciągnij, wystudź i obierz ze skórki. Tak przygotowane wrzuć do blendera kielichowego, wlej 250 ml bulionu, dodaj czosnek niedźwiedzi i zmiksuj.
    4. Do garnka wlej drugą połowę bulionu oraz zmiksowane warzywa. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodaj mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową.
    5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj łyżeczkę octu jabłkowego i całość wymieszaj. Teraz wystarczy zostawić zupę na ogniu jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotową potrawę podawaj na ciepło solo lub z grzankami.

    Muffinki z gotowanej marchewki

    • 300 g marchewki
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 3 średnie jajka
    • 1,5 łyżki masła orzechowego
    • 100 g jogurtu bez laktozy
    • 150 g mąki kukurydzianej
    • 100 g mąki jaglanej
    • 50 g mąki owsianej
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 100 ml mleka sojowego bez cukru
    • 1 łyżka cukru pudru
    • szczypta soli, cynamonu oraz naturalnego słodzika do smaku
    1. Marchewkę dokładnie umyj, obierz i ugotuj w gorącej wodzie do miękkości. Gdy całkowicie wystygnie, zblenduj na gładką i jednolitą papkę.
    2. Do jednej miski przesiej mąkę kukurydzianą, jaglaną oraz owsianą. Dodaj proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj.
    3. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: zblendowaną marchewkę, masło orzechowe, jogurt, mleko sojowe, olej oraz oddzielone od białek żółtka z trzech jajek.
    4. Pozostałe białka jajek ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodaj mokre składniki do suchych i całość wymieszaj. Za pomocą silikonowej szpatułki wmieszaj do masy ubitą wcześniej pianę.
    5. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Ze składników przygotujesz także wyśmienity chlebek marchewkowy. Wystarczy, że przełożysz składniki do keksówki i upieczesz w 180 st. C przez 40-45 minut.

    Sałatka z wędzonym łososiem

    Sałatka z wędzonym łososiem to propozycja dla osób będących na diecie FODMAP
    Sałatka z wędzonym łososiem to propozycja dla osób będących na diecie FODMAP123RF/PICSEL
    • 150 g sałaty lodowej
    • 40 g szpinaku
    • 100 g pomidorów koktajlowych
    • 130 g łososia wędzonego na zimno w kawałku
    • 90 g marchewki
    • 1 łyżeczka pestek z dyni
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
    • 1 kromka pieczywa bezglutenowego
    1. Zacznij od umycia oraz porwania sałaty na mniejsze części, a następnie wrzuć ją do miski razem ze szpinakiem.
    2. Na tarce o średnich oczkach zetrzyj marchewkę, pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, wędzonego łososia rozdrobnij widelcem i dodaj wszystko do sałaty i szpinaku.
    3. W mniejszym naczyniu przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i polej wszystkie składniki sałatki.
    4. Na suchej patelni upraż pestki dyni, a następnie przygotuj grzanki z pokrojonej w kostkę kromki pieczywa bezglutenowego. Wzbogać danie o przygotowane dodatki. Smacznego!
    Najzdrowsza dieta świata. Czym jest japońska dieta wodna?INTERIA.TVInteria.tv