Reklama

Przepisy, które uszczęśliwią jelita. Wpisz na listę codziennych posiłków

Założenia diety FODMAP, nazywanej także często eliminacyjną, zakładają przejście przez kilka głównych etapów. Najlepiej nie decydować się na nią samemu, ale skonsultować z lekarzem lub specjalistą. Jeśli jednak przeprowadzone badania potwierdziły nasz problem, czeka nas rewolucja z zakresu codziennego żywienia. Sprawdź przykładowe przepisy do wykorzystania w diecie FODMAP.

  • Odżywianie na zasadach FODMAP polecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego oraz zapalne choroby jelit.
  • Zaleca się, by podczas stosowania diety FODMAP zrezygnować ze smażonych oraz grillowanych posiłków.
  • Niezwykle ważne w tym rodzaju diety jest przestrzeganie regularnych pór jedzenia oraz nakładania niewielkich porcji i jedzenia ich bez pośpiechu.

Dieta FODMAP - czym jest?

Pod tajemniczą nazwą FODMAP kryje się dieta, która stawia na ograniczenie zawartości oligo-, di- oraz monosacharydów i polioli. Są to przede wszystkim węglowodany, które łatwo fermentują w żołądku, są słabo wchłaniane przez organizm, a dodatkowo mają wysokie ciśnienie osmotyczne. 

Reklama

Na liście znalazły się m.in. laktoza, fruktoza, fruktany oraz sztuczne substancje słodzące - sorbitol, mannitol, maltitol oraz ksylitol. Główne zasady, na których opiera się koncepcja diety FODMAP, opracowali naukowcy z australijskiego Monash University. W przeprowadzonych badaniach dowiedli, że stosowanie takiej formy żywienia ma realny wpływ na zmniejszenie nieprzyjemnych oraz nawracających objawów zespołu jelita drażliwego. Sprawdź, jakie dania, zgodne z ogólnie przyjętymi kryteriami diety, warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, by pomóc jelitom.

Sprawdź: Dieta lekkostrawna: Na czym polega? Jakie produkty do niej włączyć?

Zupa z pieczonego bakłażana i papryki

Aromatyczne, rozgrzewające i sycące zupy to doskonały patent na szybkie danie jednogarnkowe, które przygotowane raz wystarczy na kilka posiłków. Warzywne zupy-krem sprawdzą się nie tylko w porze obiadowej, ale także jako odmiana od jedzonej na szybko kolacji. Danie na bazie pieczonej papryki i bakłażanów, wzbogacone o mleczko kokosowe i aromatyczne przyprawy zaspokoi apetyt i nie wywoła rewolucji żołądkowych.

Składniki:

  • 4 niewielkie bakłażany
  • 10 małych papryk czerwonych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 500 ml domowego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj pod wodą, a następnie osusz, przekrój na pół i wyciągnij ze środka gniazda nasienne oraz pestki. Bakłażany pozbaw szypułek i przetnij nożem wzdłuż.
  2. Warzywa ułóż na blaszce zabezpieczonej papierem do pieczenia, polej rozpuszczonym olejem kokosowym i posyp solą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20-25 minut.
  3. Po tym czasie warzywa wyciągnij, wystudź i obierz ze skórki. Tak przygotowane wrzuć do blendera kielichowego, wlej 250 ml bulionu, dodaj czosnek niedźwiedzi i zmiksuj.
  4. Do garnka wlej drugą połowę bulionu oraz zmiksowane warzywa. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, a następnie dodaj mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową.
  5. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj łyżeczkę octu jabłkowego i całość wymieszaj. Teraz wystarczy zostawić zupę na ogniu jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Gotową potrawę podawaj na ciepło solo lub z grzankami.

Sprawdź: Dieta MIND: Odżywia mózg, chroni przed alzheimerem i chorobami serca

Muffinki z gotowanej marchewki

Nie tylko jesień, ale także inne pory roku sprzyjają testowaniu potraw na bazie soczyście pomarańczowej marchewki. Warzywo doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale z powodzeniem wykorzystamy ją także w deserach i przekąskach. Doskonałym przykładem są muffinki z marchewkowym purée, trzema rodzajami mąki oraz wzbogacone o masło orzechowe.

Składniki:

  • 300 g marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 łyżki masła orzechowego
  • 100 g jogurtu bez laktozy
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki owsianej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml mleka sojowego bez cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli, cynamonu oraz naturalnego słodzika do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchewkę dokładnie umyj, obierz i ugotuj w gorącej wodzie do miękkości. Gdy całkowicie wystygnie, zblenduj na gładką i jednolitą papkę.
  2. Do jednej miski przesiej mąkę kukurydzianą, jaglaną oraz owsianą. Dodaj proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj.
  3. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: zblendowaną marchewkę, masło orzechowe, jogurt, mleko sojowe, olej oraz oddzielone od białek żółtka z trzech jajek.
  4. Pozostałe białka jajek ubij z odrobiną soli na sztywną pianę. W kolejnym kroku dodaj mokre składniki do suchych i całość wymieszaj. Za pomocą silikonowej szpatułki wmieszaj do masy ubitą wcześniej pianę.
  5. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 minut. Ze składników przygotujesz także wyśmienity chlebek marchewkowy. Wystarczy, że przełożysz składniki do keksówki i upieczesz w 180 st. C przez 40-45 minut.

Sprawdź: Dieta Gillian McKeith - idealna dla aktywnych fizycznie

Sałatka z wędzonym łososiem

Wędzony łosoś to produkt spożywczy, którego w diecie Low FOODMAP nie należy się obawiać. Połączenie ryby oraz świeżych warzyw i lekkiego sosu tworzy zgraną kompozycję smakową, która sprawdzi się w ramach głównego posiłku lub szybkiej przekąski w ciągu dnia.

Składniki:

  • 150 g sałaty lodowej
  • 40 g szpinaku
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 130 g łososia wędzonego na zimno w kawałku
  • 90 g marchewki
  • 1 łyżeczka pestek z dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 kromka pieczywa bezglutenowego

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia oraz porwania sałaty na mniejsze części, a następnie wrzuć ją do miski razem ze szpinakiem.
  2. Na tarce o średnich oczkach zetrzyj marchewkę, pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, wędzonego łososia rozdrobnij widelcem i dodaj wszystko do sałaty i szpinaku.
  3. W mniejszym naczyniu przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek, musztardy oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj i polej wszystkie składniki sałatki.
  4. Na suchej patelni upraż pestki dyni, a następnie przygotuj grzanki z pokrojonej w kostkę kromki pieczywa bezglutenowego. Wzbogać danie o przygotowane dodatki. Smacznego!

Sprawdź również:

Buduje odporność, obniża poziom cukru, oczyszcza tętnice. Dlaczego warto jeść chrzan?

Jedz choć raz w tygodniu - ciśnienie się unormuje, zmniejszy się ryzyko zawału

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: diety | jadłospis | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy