Przesilenie wiosenne daje się we znaki? Sprawdź, kto jest najbardziej podatny

Podpowiadamy, jak poradzić sobie z wiosennym zmęczeniem
Podpowiadamy, jak poradzić sobie z wiosennym zmęczeniem123RF/PICSEL

Czym jest przesilenie wiosenne?

Na przełomie zimy i wiosny nawet najprostsze czynności mogą wydawać się trudnym wyzwaniem
Na przełomie zimy i wiosny nawet najprostsze czynności mogą wydawać się trudnym wyzwaniem123RF/PICSEL

Objawy przesilenia wiosennego: Kto jest najbardziej podatny?

  • bólami głowy,
  • rozdrażnieniem i wahaniami nastroju,
  • osłabieniem,
  • spadkiem odporności,
  • bólami kostno-stawowymi,
  • problemami z koncentracją,
  • uczuciem niepokoju,
  • trudnościami z zasypianiem,
  • brakiem apetytu,
  • suchością skóry,
  • wypadaniem włosów,
  • łamliwością paznokci.

Jak sobie radzić, czyli odkurzanie nawyków

Co jeść podczas przesilenia wiosennego?

Istnieje wiele produktów spożywczych, które pomogą uporać się ze znużeniem
Istnieje wiele produktów spożywczych, które pomogą uporać się ze znużeniem123RF/PICSEL
  • Pod żadnym pozorem nie pomijaj śniadania. Rano na talerzu powinny znaleźć się kanapki z pełnoziarnistego pieczywa podane z dużą porcją surowych warzyw. Owsianka to też dobry pomysł!
  • Nie bagatelizuj roli jajek. To skondensowane źródło większości niezbędnych składników odżywczych. Od nich też warto zacząć dzień. Staraj się jednak wybierać jaja gotowane zamiast smażonych sadzonych.
  • Orzechy, migdały, pestki dyni i słonecznika to jedne z najzdrowszych chrupiących przekąsek, które dodają energii i poprawiają pracę mózgu. Są doskonałym źródłem magnezu, który warunkuje dobry humor, zdolność koncentracji i wspiera pracę serca.
  • Dwa razy w tygodniu postaraj się jeść ryby. To skarbnica łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witaminy D i żelaza. Sardynka, dorsz, makrela, a może słodkowodny pstrąg? Uwzględnienie ich w posiłkach tylko ci się przysłuży.
  • Jedzenia kiełków nie sprowadzaj wyłącznie do uprawy wielkanocnej rzeżuchy. Wczesne stadium rozwoju roślin zawiera w sobie skumulowaną moc składników odżywczych potrzebnych do wzrostu. Ich jedzenie pomoże uzupełnić niedobory potasu, cynku, fosforu, magnezu, witamin z grupy B, a także A, C oraz E. Spróbuj kiełków lucerny albo rzodkiewki.
  • Zajadaj kiszonki! W polskich kulinariach istnieje mnóstwo przepisów na te naturalne probiotyki, więc nie jesteś skazany wyłącznie na kiszoną kapustę i ogórki. Uczta złożona z kiszonek wesprze jelita. Przełoży się to nie tylko wyregulowanie rytmu wypróżnień, ale również na zwiększenie odporności, poprawę nastroju i libido.

Pij na zdrowie

Aktywność fizyczna a wiosenne zmęczenie

Znajdź czas na odpoczynek

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?