Przeziębienie pokonane w 3 krokach

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL
  • Nieprzetworzone, odżywcze pokarmy gwarantują obecność wszystkich potrzebnych do regeneracji składników i równocześnie niewystępowanie szkodliwej "chemii" (konserwantów, barwników).
  • Codziennie zupa - według dietetyków, ale także np. specjalistów medycyny alternatywnej to jeden z najzdrowszych pokarmów: dostarcza dużo energii (dzięki zawartości mięsa), oczyszcza (za sprawą dużej ilości warzyw), a dodatkowo wspaniale rozgrzewa. l
  • Kilka razy w tygodniu morska ryba i jajko pomogą uzupełnić niedobory białka (w czasie choroby organizm zużywa go dużo więcej, niż normalnie). Rybę pieczemy w folii, a jajko gotujemy na półmiękko.
  • Jako przekąska garść orzechów lub migdałów - to prawdziwa bomba białkowa i energetyczna; jemy je do południa.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL
  • Fermentowane produkty mleczne (ale także np. kiełbasy), kiszone warzywa i owoce oraz pieczywo na zakwasie - dostarczą organizmowi zdrowych mikroorganizmów, dzięki którym poprawi się nasza własna mikroflora chroniąca przed infekcjami.
  • Cebula, cykoria, czosnek, karczoch zadbają o odpowiednią dawkę inuliny, pożywki dla dobroczynnej mikroflory.
  • Kit pszczeli (inaczej propolis) np. w nalewce: 5 dag propolisu (do nabycia w zielarni lub pasiece) zalewamy w szklanym słoju 350 ml czystego spirytusu oraz 150 ml przegotowanej, wystudzonej wody i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na 2-3 tygodnie w miejsce o temperaturze pokojowej). Przecedzamy płyn do ciemnej butelki. Spożywamy raz dziennie 20 kropli w 1/2 szklanki niegazowanej wody.
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?