Reklama

Reklama

Przyczyny popękanych pięt. Może chodzić o niedobór witamin i kwasów omega

Lato zbliża się wielkimi krokami, co oznacza coraz częstsze odsłanianie ciała, również stóp. Te jednak nie zawsze są gotowe na zaprezentowanie ich w sandałach czy klapkach. Jakie mogą być przyczyny suchej skóry i popękanych pięt?

Pękające pięty a niedobór witamin

Sucha czy wręcz popękana skóra na piętach kojarzy nam się najczęściej z koniecznością większego nawilżenia, stosowaniem odpowiednich kosmetyków czy wizytą u kosmetyczki. I choć sposoby te nie wyrządzą nam krzywdy, a niejednokrotnie rzeczywiście pomogą, to mogą okazać się niewystarczające. Przyczyna tego problemu może bowiem leżeć w... niedoborach żywieniowych.

Przy pękających piętach powinno się zwrócić szczególną uwagę na niedobory następujących witamin:

Reklama

  • kwasy tłuszczowe omega 3 - ich niedobór może skutkować nadmierną suchością skóry oraz większego ryzyka pojawiania się skórnych stanów zapalnych
  • witamina A - za mała jej ilość wpływa niekorzystnie na włosy i paznokcie, a także skórę, która staje się szorstka i zrogowaciała
  • witamina B3 - jej niedobór powoduje przebarwienia i stany zapalne na skórze oraz jej szorstkość
  • witamina C - jej braki w organizmie mogą powodować przesuszenie i utratę sprężystości skóry, jak również nieprawidłową syntezę kolagenu, który jest jej budulcem
  • witamina E - za mała jej ilość skutkuje, podobnie jak w przypadkach niedoborów innych witamin, wiotką, przesuszoną i zrogowaciałą skórą

Niedobór kwasów tłuszczowych omega 3

Szczególnie istotne mogą okazać się kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. 

Wpływają korzystnie na układ krążenia i układ nerwowy, poprawiają pracę narządu wzroku, działają przeciwzapalnie i przeciwmiażdżycowo, a nawet mogą chronić przed rozwojem chorób psychicznych.

Kwasy omega 3 znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia morskiego - tkankach ryb i owocach morza. Ich źródłem jest m.in.: 

łosoś, śledź, makrela, sardynki, pstrąg, algi i kryl antarktyczny. 

Kwasy tłuszczowe zawiera również olej lniany, sojowy i rzepakowy, nasiona lnu oraz orzechy włoskie.

Inne przyczyny suchej skóry

Pękające pięty mogą także wskazywać na poważne choroby takie jak cukrzyca czy niedoczynność tarczycy. Z problemem tym często muszą się mierzyć również osoby otyłe z powodu nadmiernego nacisku ciała na stopy, a w szczególności pięty na podłoże. 

Jeśli jednak jesteśmy pewni, że problem suchej skóry na stopach nie jest spowodowany przez czynniki zdrowotne, warto przyjrzeć się jeszcze innym możliwym przyczynom. Należą do nich: 

częste kąpiele w gorącej wodzie, długie stanie w jednym miejscu, narażanie skóry na zimne i suche powietrze, nieodpowiednie obuwie czy używanie silnych kosmetyków.

Jeżeli uporamy się z mało estetycznymi problemami natury zewnętrznej, to warto przyjrzeć się przyczynie. Może suplementacja odpowiednich witamin i minerałów, jak chociażby tak potrzebny w naszym organizmie kwas omega 3, wystarczy by uporać się z suchością pięt.  

***

Zobacz również:

Pijesz kawę w drugiej połowie dnia? Mogą czekać cię przykre konsekwencje

Terapia fitohormonami - skuteczne wsparcie w czasie menopauzy

Co jeść, żaby oczyścić okrężnicę? Poznaj dietę dla zdrowych jelit

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: popękane pięty | kwasy omega

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy