Remedium na zaparcia, ale nie dla każdego. Kto nie powinien jeść śliwek?
Sezon na śliwki trwa w najlepsze. Od lata do jesieni zajadamy się świeżymi owocami, a w naszych kuchennych szafkach często lądują także zapasy suszonych owoców. Cieszą się reputacją pogromców dokuczliwych zaparć i leniwych jelit. Nie każdy jednak może pozwolić sobie na beztroskie zajadanie się owocami bez ograniczeń. Kto nie powinien jeść śliwek? Sprawdź, czy zaliczasz się do tego grona.

Spis treści:
Co dzieje się z organizmem, gdy jemy śliwki?
Zacznijmy od pozytywów. Od lipca do października możemy cieszyć się pełnią sezonu na śliwki. Właśnie w tym okresie są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Nie musimy martwić się o ich dostępność, często upolować je można także w atrakcyjnych cenach. Stanowią skarbnicę cennych witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Włączenie ich do jadłospisu niesie więc szereg korzyści dla organizmu.
- Pomogą uporać się z nieregularnymi wyróżnieniami i zaparciami. Masz problem z komponowaniem diety bogatej w błonnik? Zacznij stopniowo, małymi porcjami zajadać śliwki. Nie tylko pobudzą ruchy perystaltyczne, ale też poprawią optymalne wydzielanie soków trawiennych. Sprzyjają odchudzaniu.
- Wysoka zawartość cennych przeciwutleniaczy sprawia, że jedzenie śliwek ma działanie ochronne na komórki organizmu. Wspierają neutralizację wolnych rodników, przez co pomagają zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory.
- Regularne spożywanie śliwek sprzyja również układowi krążenia i może być naturalnym sposobem na obniżanie ciśnienia tętniczego krwi.
Kto nie powinien jeść śliwek?
Mimo wielu dobroczynnych właściwości śliwki bywają produktem niepożądanym w diecie. Kto powinien na nie uważać? Najistotniejszym przeciwwskazaniem jest zespół jelita drażliwego (IBS). Leczenie schorzenia wymaga przestrzegania precyzyjnie określonych wytycznych żywnościowych. Wiąże się ono z bólami brzucha, nudnościami, wzdęciami i innymi dolegliwościami na tle układu pokarmowego. Śliwki nie są dobrym wyborem, ponieważ w przypadku tej choroby mogą potęgować nieprzyjemne dolegliwości.

Żołądek cierpi? Nie ignoruj tego sygnału
Jeśli po spożyciu owoców dopadła nas biegunka lub odczuwamy inne dolegliwości, możliwe, że przeholowaliśmy z ich ilością, co może być bolesne dla wrażliwego żołądka. Umiar w jedzeniu śliwek muszą zachować osoby zmagające się z wrzodami i stanami zapalnymi tego organu.
Śliwki w diecie cukrzyków
Kolejną chorobą, która wymaga dokładnej analizy produktów, które lądują na naszym talerzu, jest cukrzyca. Czy cukrzycy mogą jeść śliwki? Polskie Stowarzyszenie Diabetyków zalicza je do owoców o niskim indeksie glikemicznym, więc stosunkowo bezpiecznych. W jedzeniu trzeba jednak zachować umiar. Szacuje się, że diabetyk może pozwolić sobie na 300 gramów owoców dziennie, podzielonych na dwie lub trzy porcje. Nie powinny być to wyłącznie śliwki — dla tworzenia różnorodnej diety, dostarczającej wszystkie składniki odżywcze, należy stawiać także na inne rodzaje.
Z rezerwą trzeba podejść do śliwek suszonych w diecie cukrzyków. Choć wydają się wygodną przekąską, zawierają więcej fruktozy niż świeże owoce. Co więcej, jeśli nie przygotujemy ich samodzielnie, mogą zawierać dodatkową porcję cukru.
Źródło: diabetyk.org.pl
Polecamy: