Roślina, która działa jak eliksir odchudzający

Konjac jest stosowany w kuchni azjatyckiej
Konjac jest stosowany w kuchni azjatyckiej123RF/PICSEL

Grzyby: Za i przeciw

W 100 g muchomora sromotnikowego jest około 10 mg faloidyny i 12-15 mg amanityny alfa i beta. Amanityny są niezwykle groźne dla człowieka, ponieważ uszkadzają wątrobę. Tak naprawdę otruć może nawet jeden grzyb. I nie jest to przysłowiowy jeden w zupie.
W 100 g muchomora sromotnikowego jest około 10 mg faloidyny i 12-15 mg amanityny alfa i beta. Amanityny są niezwykle groźne dla człowieka, ponieważ uszkadzają wątrobę. Tak naprawdę otruć może nawet jeden grzyb. I nie jest to przysłowiowy jeden w zupie. 123RF/PICSEL
Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów? Dziecko nie jest małym dorosłym, ma inny system metaboliczny. Grzyby zawierają substancje białkowe, które w organizmie dziecka są nietrawione albo też trawione słabo. Nawet podanie jadalnego grzyba maluchowi może spowodować u niego objawy zatrucia. Pediatrzy i lekarze stoją na stanowisku, że grzybów dzieciom nie powinno się podawać w ogóle. Niektórzy z nich są zdania, że obostrzenie to dotyczy pociech, które nie skończyły dwunastego roku życia.
Dlaczego dzieci nie powinny jeść grzybów? Dziecko nie jest małym dorosłym, ma inny system metaboliczny. Grzyby zawierają substancje białkowe, które w organizmie dziecka są nietrawione albo też trawione słabo. Nawet podanie jadalnego grzyba maluchowi może spowodować u niego objawy zatrucia. Pediatrzy i lekarze stoją na stanowisku, że grzybów dzieciom nie powinno się podawać w ogóle. Niektórzy z nich są zdania, że obostrzenie to dotyczy pociech, które nie skończyły dwunastego roku życia. 123RF/PICSEL
Jakie zbierać? Najlepiej zrywać tylko dorosłe, wykształcone osobniki. Gdy sięga się po malutkie – łatwo o pomyłkę. Ważne jest miejsce, w którym rosną grzyby. Te w rowach czy na skraju lasu, przy ruchliwych drogach, wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Doświadczony grzybiarz wie, że znalezione okazy należy wkładać do koszyka. W reklamówce zaparzą się i szybciej zepsują.
Jakie zbierać? Najlepiej zrywać tylko dorosłe, wykształcone osobniki. Gdy sięga się po malutkie – łatwo o pomyłkę. Ważne jest miejsce, w którym rosną grzyby. Te w rowach czy na skraju lasu, przy ruchliwych drogach, wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia. Doświadczony grzybiarz wie, że znalezione okazy należy wkładać do koszyka. W reklamówce zaparzą się i szybciej zepsują. 123RF/PICSEL
Poleca się spożywanie grzybów osobom, które muszą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także tym, u których waha się poziom cukru we krwi. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na ich działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.
Poleca się spożywanie grzybów osobom, które muszą obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także tym, u których waha się poziom cukru we krwi. Naukowcy coraz częściej zwracają uwagę na ich działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne.123RF/PICSEL
Znajdziemy w nich także niezwykle cenną witaminę D, która spełnia kluczową rolę w gospodarce wapniowo-fosforanowej i utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca.
Znajdziemy w nich także niezwykle cenną witaminę D, która spełnia kluczową rolę w gospodarce wapniowo-fosforanowej i utrzymywaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca.123RF/PICSEL
Grzyby są ciężkostrawne. Duże znaczenie ma sam proces ich obróbki – zazwyczaj smaży je się albo dusi i obficie podbija śmietaną. Takie danie może podrażniać pęcherzyk żółciowy i trzustkę.
Grzyby są ciężkostrawne. Duże znaczenie ma sam proces ich obróbki – zazwyczaj smaży je się albo dusi i obficie podbija śmietaną. Takie danie może podrażniać pęcherzyk żółciowy i trzustkę. 123RF/PICSEL
Aż do 90 procent ich składu stanowi woda, a mimo to znajdziemy w nich zarówno węglowodany, białka, jak i tłuszcze. Pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia woda wyparowuje, a w suchej masie grzyba zostaje głównie białko.
Aż do 90 procent ich składu stanowi woda, a mimo to znajdziemy w nich zarówno węglowodany, białka, jak i tłuszcze. Pod wpływem obróbki termicznej lub suszenia woda wyparowuje, a w suchej masie grzyba zostaje głównie białko. 123RF/PICSEL
Nieprawdą jest, jakoby miały tylko walor smakowy. Są bogate w witaminę PP, witaminy z grupy B a także wapń, potas, sód, żelazo, jod a nawet selen.
Nieprawdą jest, jakoby miały tylko walor smakowy. Są bogate w witaminę PP, witaminy z grupy B a także wapń, potas, sód, żelazo, jod a nawet selen. 123RF/PICSEL
Konjac jest zdrową i nietuczącą alternatywą dla zwykłej mąki
Konjac jest zdrową i nietuczącą alternatywą dla zwykłej mąki123RF/PICSEL
Hania potrzebuje potężnego wsparcia!
Hania potrzebuje potężnego wsparcia!INTERIA.PL