Różne rodzaje kiełków
Sprawdź, które kiełki najbardziej przysłużą się twojemu zdrowiu.
Rzeżucha. Dużo w niej witaminy C i mikroelementów. Wzmacnia odporność organizmu, likwiduje pasożyty i działa moczopędnie. Warto, by jadły ją osoby leczące chore nerki i z zagrożeniem osteoporozy.
Kiełki pszenicy. Zawierają dużo magnezu, wapnia i fosforu. Podnoszą odporność organizmu, wygładzają skórę, łagodząc stany zapalne. Polecane są osobom zapracowanym i zestresowanym, bo łagodzą pracę układu nerwowego.
Kiełki buraka. W ich skład wchodzą bardzo rzadkie metale: kobalt, rubin i cez. Dzięki nim nasz organizm produkuje więcej czerwonych krwinek. Dlatego polecane są osobom cierpiącym na anemię.
Kiełki soi. Bogate w białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają mikroelementy wzmacniające włosy i paznokcie. Zawierają fitoestrogeny, dlatego polecane są kobietom w okresie menopauzy. Najlepiej jeść je duszone.
Kiełki rzodkiewki. Mają działanie wykrztuśne, dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Przyspieszają przemianę materii. Polecane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.