Ryzyko raka żołądka wzrasta o 50 proc. Lepiej ich nie jedz!
Rak żołądka to złośliwy nowotwór. Szacuje się, że co roku wykrywa się nawet pięć tysięcy nowych przypadków. Przeprowadzone badania pokazały, że regularne spożywanie konserwowych warzyw może zwiększać ryzyko raka żołądka nawet o 50 proc.
Rak żołądka to choroba, która przez długi czas może nie dawać żadnych objawów. Codzienna dieta oraz sposób odżywiania to jeden z czynników mających wpływ na rozwój choroby.
Trwające 11 lat badanie udowodniło, że jedzenie marynowanych warzyw może wpływać na zwiększenie ryzyka zachorowania na raka żołądka o 50 proc. Uznano, że ma to związek z zawartością soli w tych produktach, która wykazuje szkodliwy wpływ na organizm.
Naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem przeprowadzili badanie. Wzięło w nim udział 40 tys. Japończyków w średnim wieku. To właśnie w Japonii popularnym sposobem przygotowywania jedzenia jest marynowanie warzyw.
Badacze zauważyli, że ryzyko zachorowania wynosiło 1 na 500 mężczyzn rocznie, a w przypadku kobiet 1 na 1300. W obu przypadkach były to osoby, które spożywały najwięcej soli.
Warto mieć na uwadze, że brano pod uwagę regularne spożywanie warzyw konserwowych. W Japonii są one jedzone nawet kilka razy dziennie. Nie trzeba więc z nich całkowicie rezygnować, bo niewielkie ilości nie powinny szkodzić.
Czytaj więcej:
Glejaki - najczęstsze guzy mózgu. Czynniki ryzyka, objawy, leczenie i rokowania
Nowotwory mózgu. Bóle głowy to często pierwszy objaw
Nie bagatelizuj zmian na paznokciach. To może być czerniak
Zobacz także: