Reklama

Rzodkiew japońska (daikon) i jej superwłaściwości

Japońska rzodkiew, zwana daikonem, od wielu lat cieszy się popularnością w Azji, a w szczególności w Japonii. Jej mieszkańcy wierzą, że warzywo to posiada duszę. Trudno się dziwić, bo daikon ceniony jest na całym świecie za swoje właściwości prozdrowotne, a także za wielkość. Jedna z japońskich rzodkwi doczekała się nawet wpisania do Księgi Rekordów Guinnessa! W Polsce można kupić gdzieniegdzie to wyjątkowe warzywo. Przyjrzyjmy się bliżej daikonowi i jego właściwościom.

Słów kilka o japońskie rzodkiewce

Japońska rzodkiew, nazywana również daikon, pochodzi z obszaru pomiędzy Morzem Śródziemnym a centralną Azją. Około tysiąc lat temu dotarła do Japonii, gdzie zrobiła furorę. Japończycy pokochali daikon za jej smak i walory odżywcze. Japońską rzodkiew regularnie jedli dbający o sprawność fizyczną ninja. Daikon doczekała się nawet swojego pomnika, który stanął w tokijskiej świątyni Kameido-Katori. Zatrzymajmy się jednak na chwilę przy nazwie rzodkwi. Japończycy mówią na nią daikon, co znaczy wielka, a nawet tłusta i to nie bez przyczyny. To przede wszystkim wielkość japońskiej rzodkwi wyróżnia ją spośród innych warzyw. Daikon znalazła swoje miejsce również w Księdze Rekordów Guinnessa, w której widnieje jako największa rzodkiew na świecie, bo ważąca aż 31,1 kilogramów! Wyglądem japońska rzodkiew przypomina dużą, przerośniętą białą marchewkę. W smaku jest znacznie bardziej ostra niż tradycyjna rzodkiewka. Japończycy wierzą, że daikon posiada duszę.

Reklama

Wartość odżywcza

Rzodkiew japońska może pochwalić się bogatym składem odżywczym i małą ilością kalorii. W 100 gramach tego warzywa jest ich około 21. Oprócz kalorii znajdziemy w daikon sporo witamin oraz minerałów, a mianowicie witaminy: B1, B2, B7, B9 oraz C, a także minerały: potas, wapń, sód, miedź, magnez, selen, żelazo, fosfor oraz jod. W rzodkwi daikon znajdziemy również enzymy, które poprawiają trawienie i wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Tymczasem to niejedyne cenne

właściwości japońskiej rzodkwi.

Dlaczego warto jeść ją regularnie?

Oto więcej powodów, dla których warto regularnie jeść rzodkiew daikon.

Może zapobiegać udarom i zawałom

Według informacji Journal of Agricultural and Food Chemistry, japońska rzodkiew ma świetny wpływ na naczynia krwionośne, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko wystąpienia zawału oraz udaru. Potwierdziły to badania naukowców z uniwersytetu w Kagoshimie.

Poprawia trawienie

Obecność błonnika oraz wspomnianych enzymów trawiennych sprawia, że rzodkiew japońska ma doskonały wpływ nasz układ pokarmowy. Poprawia trawienie, a także łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Wzmacnia odporność i obniża ryzyko rozwoju przewlekłych chorób

Wykazano, że rzodkiew japońska wzmacnia odporność organizmu, a także zmniejsza ryzyko rozwoju przewlekłych chorób, w tym nowotworów. To wszystko dzięki działaniu przeciwutleniaczy, które eliminują z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za rozwój chorób.

Świetnie wpływa na skórę

Wspomniane przeciwutleniacze mają również pozytywny wpływ na skórę, a mianowicie przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek. To kolejny powód, dla którego warto jeść rzodkiew japońską regularnie.

Ponadto, daikon usprawnia pracę nerek oraz wątroby, pomaga oczyścić organizm z toksyn, a także wspomaga gojenie się ran.

Jak jeść daikon?

Japońska rzodkiew przyniesie najlepsze efekty, gdy będziemy jedli ją w surowej postaci. Doskonale pasuje do sałatek, surówek i przekąsek przygotowanych ze świeżych warzyw. Można ją również smażyć, gotować i marynować.

Gdzie kupić daikon w Polsce?

W Polsce daikon w surowej postaci można kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach, ale nie zawsze. Japońską rzodkiew często spotkamy w formie marynowanej.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy