Rzodkiewka czy kiełki rzodkiewki? Co wybrać w kwietniu?
Rzodkiewka jest niekwestionowaną zapowiedzią wiosny. Wypatrujemy jej na straganach, a gdy się pojawi, niezależnie od aury, uznajemy, że zima minęła. Kiedy warto po nią sięgać, a kiedy lepszym wyborem będą kiełki rzodkiewki?
Rzodkiewkę chętnie podgryzamy między posiłkami, traktując jako jedną z najzdrowszych przekąsek. Z nie mniejszym apetytem sięgamy po twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, swoisty symbol wiosennych śniadań i pikników. Oprócz charakterystycznego smaku rzodkiewka ma w sobie cały arsenał zdrowotnych właściwości.
Wparcie metabolizmu
Rzodkiewka jest rośliną niskoenergetyczną, która wpiera funkcjonowanie naszego metabolizmu i jest pomocna przy dysfunkcjach układu pokarmowego. W diecie dziecka może być wykorzystywana dla stymulacji apetytu, gdyż pobudza trawienie i łaknienie. Dodatkowo, co ważne w każdym wieku, wpiera pracę wątroby, działa żółciotwórczo i żółciopędnie.
Naturalna siła działania
Z uwagi na bogactwo witamin i minerałów rzodkiewki rekomendowane są przy anemii (również profilaktycznie), artretyzmie, reumatyzmie i demineralizacji kości. Ta niepozorna roślina działają bakteriostatycznie i grzybobójczo. Z uwagi na obecność potasu rzodkiewka jest polecana osobom borykającym się ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.
Dla głębszego oddechu
Rzodkiewka ma działanie wykrztuśnie. Jest pomocna w łagodzeniu męczącego kaszlu, a także w chorobach oskrzeli i astmie.
Dla włosów i paznokci
Zawartości związków siarki rzodkiewka zawdzięcza swoją moc wzmacniana włosów i paznokci. Zapobiega wypadaniu i łamliwości włosów, wzmacnia płytkę paznokci.
Czy zawsze będą wskazane?
Z jedzenia rzodkiewek powinny zrezygnować osoby borykające się z wrzodami, jelitem drażliwym i chorobami trzustki. Trzeba też zaznaczyć, że dostępne nawet do połowy maja rzodkiewki pochodzą głównie z uprawy szklarniowej. Zachowajmy umiar i szczególną ostrożność w serwowaniu pierwszych, marcowych rzodkiewek dzieciom. Nowalijki nierzadko wzbogacane są chemicznie i nie będą dobrym wyborem dla najmłodszych. Doskonałą ich alternatywą mogą być kiełki rzodkiewki, które bez problemu wyhodujemy w domu.
Kiełki rzodkiewki
Cechuje je ostry, wyrazisty smak, dlatego dzieciom warto podawać je w małych ilościach, na przykład kilka sztuk na kanapkę, lub do sałatki. Znajdziemy w nich bogaty pakiet wartości odżywczych, którego pozazdrościć im może niejeden suplement diety. Kiełki obfitują w witaminy: A, B, C, E i H. Warto podkreślić, że zawartość witaminy C jest w nich ponad dwukrotnie wyższa niż w korzeniu rzodkiewki. Zjadane regularnie wzmacniają system immunologiczny. Są szczególnie polecane na przełomie zimy i wiosny, kiedy podatność na infekcje jest wyjątkowo wysoka. Z uwagi na liczne właściwości zdrowotne kiełki rzodkiewki zyskały miano antybiotyku z natury.
Ewa Koza, mamsmak.com