Sałatka pomidorowa z rukolą i parmezanem
Zdrowie
Letnia sałatka we włoskim stylu.
- 800 g pomidorów,
- 3 cebule,
- pęczek rukoli,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 4 łyżki białego octu balsamicznego,
- sól, pieprz, cukier,
- 12 cienkich kromek z chlebka ciabatta Pomidory, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Rukolę umyć, otrząsnąć z wody. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać 3 łyżki oliwy, dodać orzeszki.
3 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni obsmażyć kromki ciabatty tak, aby powstały złote grzanki. Pomidory, cebulę, rukolę i sos wymieszać. Sałatkę nakładać na talerzyki, posypać starym parmezanem. Podawać z grzankami z ciabatty.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal