Ścieraj do porannej kawy. Prozdrowotne właściwości cię zaskoczą
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez porannej, czy też popołudniowej kawy. Skutecznie pobudza, ale pozwala również na chwilę relaksu. Okazuje się, że ten gorący napój z dodatkiem imbiru wykazuje niezwykłe właściwości prozdrowotne. W okresie jesienno-zimowym szczególnie sprawdza się w walce z infekcjami, ale nie tylko. Oto jak jeszcze wpływa na organizm.
Rozpoczęcie dnia od kubka kawy to dla wielu konieczność. Jeszcze inni uwielbiają pić ten gorący napój tuż po obiedzie i relaksować się po pracy. Bez wątpienia kawa cieszy się sporą popularnością. Pozwala się rozbudzić, dodaje energii i poprawia koncentrację.
Coraz więcej osób zaczyna przekonywać się do kawy z imbirem. Wykazuje ona właściwości, które pozytywnie wpływają na organizm.
Działa rozgrzewająco, a w okresie jesienno-zimowym jest pomocna w walce z infekcjami. Imbir skutecznie wzmacnia odporność i do tego działa bakteriobójczo. Poza tym napój ten usprawnia trawienie i proces przemiany materii, a także wspomaga pracę mózgu.
Aromatyczna kawa z imbirem ma niezapomniany smak. Warto ją jednak pić nie tylko ze względu na walory smakowe. Jest ona cennym źródłem polifenoli roślinnych, czyli antyoksydantów. To właśnie one są w stanie zwalczać wolne rodniki, a co za tym idzie, opóźniać proces starzenia. Poza tym kawa z imbirem może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca, nowotworów, czy też cukrzycy.
Zobacz także: Niezwykła moc naparu za grosze. Działa jak tarcza dla trzustki
Do kawy, prócz imbiru, warto dodawać cynamon. Wystarczy odrobina, by odczuć jego prozdrowotne właściwości. Przyprawa ta może obniżać poziom cukru oraz cholesterolu. Do tego korzystnie wpływa na układ nerwowy i wykazuje działanie przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Warto również podkreślić, że zarówno imbir, jak i cynamon są pomocne w walce z bólami menstruacyjnymi.
Ponadto kawa z tymi dodatkami jest polecana osobom, które chcą się pozbyć zbędnych kilogramów. Mieszanka tych składników m.in. przyspiesza przemianę materii i minimalizuję chęć podjadania. Wszystko przez to, że po wypiciu tego napoju pojawia się uczucie sytości, a ochota na słodycze odchodzi w zapomnienie.
Zobacz także: Stymuluje usuwanie toksyn i złogów. Koniecznie włącz ją do jadłospisu
Kawę z imbirem można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest najprostszy i polega jedynie na wymieszaniu kawy ze zmielonym lub startym imbirem. Dodatkowo można wsypać szczyptę cynamonu.
Druga metoda zakłada zagotowanie wody z dodatkiem obranego i pokrojonego imbiru. Tak przygotowanym wywarem należy zalać kawę i gotowe. Trzeba jednak pamiętać, by ten imbirowy napój pić w umiarkowanych ilościach.
***